Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Vuurwerkteam Gooi-Flevoland: 40 verdachten en ruim 4000 kilo

Huizen, 07-01-2011 o Het interregionale vuurwerkteam Gooi-Flevoland heeft van september 2010 tot januari 2011 dertig vuurwerkzaken gedraaid. Hierbij zijn in totaal 40 verdachten opgespoord en is ruim 4000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er zijn vijftien verdachten aangehouden waarvan er drie zijn voorgeleid bij justitie. Twee verdachten hebben 60 en 90 dagen gevangenhouding opgelegd gekregen. De andere verdachten moeten zich later voor de rechter verantwoorden of hebben een boete gekregen. Onder de 40 verdachten waren acht minderjarigen. Hun zaak wordt in een casusoverleg besproken.

Het meeste vuurwerk werd in beslag genomen bij een zaak met een verdachte uit Flevoland en een zaak in Zeewolde/Almere, respectievelijk 3500 en 154 kilo.De meeste zaken kwamen aan het licht door meldingen bij het interregionale vuurwerkteam van burgers, anonieme meldingen of door informatie die aangeleverd werd door andere politiekorpsen. Niet alle zaken leverden resultaat op, omdat bijvoorbeeld de binnengekomen informatie niet klopte. In december werkte het vuurwerkteam met name met meldingen die binnen kwamen via burgers en Meld Misdaad Anoniem. Dit leverde vijf aanhoudingen op in Hilversum, Lelystad en Almere en ook werd illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Bijvangst
In een aantal onderzoeken werd financieel gerechercheerd hetgeen leidde tot de in beslagname van ruim 22.000 euro dat verdiend was met de handel in illegaal vuurwerk. Uit verschillende onderzoeken die gedraaid zijn, kwam ook informatie naar boven dat interessant is voor andere politieregios en politiekorpsen in het buitenland.

Aangetroffen vuurwerk
Het vuurwerkteam trof verschillende soorten illegaal vuurwerk aan. Knalvuurwerk zoals cobras, Chinese vlinders, mortierbommen(shells), nitraatklappers, Italiaanse bommen en grote strijkers. Bij het siervuurwerk ging het om flowerbeds en cakeboxen. Ook werden verschillende lawine- en sierpijlen (signaalraketten) in beslag genomen.

Inzet politie
Het vuurwerkteam is in september 2010 gestart. Een team van tien rechercheurs, ondersteunt door wijkteams en ondersteunende afdelingen uit beide politiekorpsen, had als doel het terugdringen van veiligheidsrisicos (ongevallen en vernielingen), overlast, milieuschade en oneerlijke concurrentie in de verkoop van vuurwerk. Dit deden zij door het voorkomen van het vervoer en opslag van illegaal vuurwerk en het tegengaan van de handel in illegaal vuurwerk.