GroenLinks politietrainingsmissie in Afghanistan Grote tekst

GroenLinks en D66 willen hoorzitting over politietrainingsmissie in Afghanistan

Vrijdag 7 januari 2011, 15:38u - Jolande Sap

In een brief aan de Tweede Kamer heeft het kabinet vandaag aangekondigd een Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan te willen sturen. D66 en GroenLinks hebben een aantal kritische vragen en willen eerst meer informatie. Een definitief besluit om de missie al dan niet te steunen zullen beide partijen dan ook pas na het debat tussen kabinet en Tweede Kamer nemen.

Zo vragen beide partijen zich af of de missie gezien de veiligheidssituatie in de Afghaanse provincie Kunduz wel kans van slagen heeft, wat de verhouding tussen de EU en de Navo is en wat de precieze aard van de militaire ondersteuning is. Ook zijn er vragen over de financiering van de missie.

Fractievoorzitters Jolande Sap (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) dienen daarom volgende week in de Tweede Kamer een verzoek in om voorafgaand aan het debat over de missie een hoorzitting te organiseren om deskundigen aan het woord te laten over een civiele politietrainingsmissie in Kunduz.

GroenLinks en D66 dienden afgelopen april een motie in die het vorige kabinet opriep om te onderzoeken of Nederland een civiele politietrainingsmissie vorm kan geven die een echte bijdrage levert aan de wederopbouw van de rechtsstaat in Afghanistan.

Pechtold: "Nederland is onderdeel geworden van de geschiedenis van Afghanistan. We mogen de Afghanen daarom niet zomaar in de steek laten. Politieopbouw is cruciaal voor een begin van openbare ordehandhaving. Door een overmatige focus op militaire oplossingen is de opbouw van civiele instituties die nodig zijn voor openbare ordehandhaving achtergebleven. Nederland zou kunnen bijdragen aan deze civiele opbouw door het trainen van politieagenten".

Sap: "Straffeloosheid, criminaliteit en corruptie zijn de grootste problemen waarmee Afghanen kampen. Het is verschrikkelijk dat steeds minder meisjes naar school kunnen en het toekomstperspectief voor een hele natie op het spel staat. Daarom zijn wij ondanks alle gevoeligheden bereid om serieus te kijken naar het leveren van een bijdrage aan de wederopbouw van de rechtstaat in Afghanistan".