'Kidsrights doet aan PR-shoppen'


Utrecht, 20110107 -- Kidsrights doet aan PR-shoppen, dat beweert criticaster binnen ontwikkelingssamenwerking drs. Hans R.J. Sluijter. Sluijter verwijt dat de organisatie geen output toont terwijl ze een hulporganisatie in India steunen waar Sluijter grote vraagtekens bij zet. Sluijter werkte voor de Indiase hulporganisatie BBA, Bachpan Bachao Andolan. De kritieken van Sluijter op BBA leidde in 1998 en in 2010 tot Kamervragen.

Sluijter kraakt in zijn boek `ontwikkelingssamenwerking ontwikkelt geen samenwerking' harde noten met ontwikkelingssamenwerking. Sluijter zwengelde als eerste in Nederland de salarissen van directeuren van goede doelen aan en het seksueel misbruik binnen de kerk. Maar bovenal schrijft hij over bureaucratische en logge nationale hulporganisaties die volgens hem goed zijn in PR maar geen van allen de output kunnen tonen waar Sluijter steeds om vraagt. Ook over Kidsrights is hij kritisch. Hij stelt dat de organisatie goed zijn best doet om bekende Nederlanders rond Kerst kunstjes in een circus te laten doen om zodoende fondsen te werven, maar dat ze geen verantwoording over output tonen.

In december 2010 heeft een klokkenluider uit India zich bij Sluijter gemeld met een geheime boekhouding. Daarin is te vinden dat BBA bij een bedrijf eerst kinderen bevrijd van kinderarbeid om later van hetzelfde bedrijf geld te mogen ontvangen. Sluijter beschrijft al jaren dat BBA een nepshow neerzet met kinderen uit een school die zich voordoen als kinderarbeiders. BBA zou zomaar getallen van aantallen kinderarbeiders en bevrijde kinderen verzinnen. Al in 2009 waarschuwde Sluijter Kidsrights. Sluijter heeft een audit opgevraagd waarin de organisatie bewijst wat er met alle gelden is gebeurd na 2009. Sluijter: "Organisaties zijn goed in front-policy maar het is stuitend dat je met jarenlang getouwtrek uiteindelijk een document onder je ogen krijgt die aantoont dat je al die jaren gelijk hebt gehad. De betreffende mensen ontkennen het jaren aan een stuk en hebben dan inmiddels elders topbanen. Ze kunnen niet meer ter verantwoording geroepen worden. Ik vind dat balansvervalsing hetgeen overigens wel strafbaar is. Geen idee of Kidsrights zich hier ook schuldig aan maakt, maar ze geven geen antwoord. Ze trekken liever elke Kerst een blik bekende Nederlanders open. Ik noem dat PR-shoppen."

Kidsrights heeft Sluijter gevraagd om de activiteiten van klokkenluider af te wimpelen. Sluijter is geenszins van plan om mee te werken.

Drs. Hans R.J. Sluijter, NL-Aid, criticaster, auteur

NL-Aid





Ingezonden persbericht