Ingezonden persbericht


Norm voor behandeling watermonsters herzien

De ontwerpversie van de derde herziening van NEN-EN-ISO 5667-3 "Water - Monsterneming - Deel 3: Conservering en behandeling van watermonsters" is gepubliceerd. Deze norm beschrijft hoe watermonsters behandeld, geconserveerd en getransporteerd moeten worden. Doel is ervoor te zorgen dat de meetresultaten na analyse in het laboratorium een betrouwbare weergave zijn van de concentraties ter plaatse in het veld. De norm staat nu open voor commentaar door gebruikers.

Wat is er zoal veranderd in de norm ten opzichte van de editie uit 2004? Grote veranderingen zijn er vooral in de opzet en volgorde van de hoofdstukken. De tekst is meer gedetailleerd. Het hoofdstuk over de wijze van transport van de monsters is verduidelijkt, uitgebreid en aangepast aan de internationalisering van de laboratoriummarkt. Alle parameters in de tabellen zijn één voor één onder de loep genomen. De consistentie tussen de verschillende parameters is verder doorgevoerd. Per parameter is nu vermeld of de data op validatiegegevens zijn gestoeld.

Normontwerp ter kritiek

Tot 2 mei 2011 is het mogelijk om kritiek te leveren op het conceptdocument. Voor alle gebruikers van de norm is dit het moment om de nieuwe versie te bekijken en vragen of opmerkingen hierover door te sturen naar de NEN-begeleidingscommissie.

Informatie

Wie commentaar wil leveren, kan de norm ook bekijken via www.normontwerpen.nen.nl.