Gemeente Cromstrijen


Brand in Moerdijk 9 (07-01-2011)

Update 7 januari 14.00 uur

Nu de brand in Moerdijk is geblust en de inzet van de hulpdiensten in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zijn teruggebracht tot het normale niveau, zetten wij voor u samenvattend de laatste stand van zaken op een rij.

Informatie
Radio en TV Rijnmond niet meer actief als rampenzender. Totdat ook het gebruik van deze communicatiemiddelen is opgeheven, kunt u voor actuele informatie terecht op www.crisis.nl en uw vragen stellen via het algemene informatienummer 0800 1351.

Laatste meting
Donderdagmiddag 6 januari 2011 om 15.30 uur is een laatste meting verricht in Zuid-Holland Zuid naar schadelijke stoffen als gevolg van de brand in Moerdijk. Bij deze meting zijn wederom geen schadelijke stoffen aangetroffen.

Wat moet u doen als u roetdeeltjes waarneemt?

Zowel binnen als buiten de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is sprake van neerslag van roet. Onderzocht wordt nog of het roet schadelijk is of niet. Tot de samenstelling van het roet bekend is, is het advies om in gebieden waar roet visueel waarneembaar is:
* geen groente uit eigen tuin te consumeren

* kleine kinderen liever even niet buiten te laten spelen
* vee binnen te houden

* goed voeten vegen om roet niet naar binnen te lopen Het roet kan op de normale manier worden verwijderd, bijvoorbeeld door het afspoelen van de auto. Van het uitlaten van de hond worden geen problemen verwacht, maar uiteraard is het raadzaam op te letten en de eventuele plekken met roet te vermijden. Nader onderzoek moet duidelijk maken of vervolgmaatregelen noodzakelijk zijn. Wanneer men toch in contact is geweest met roet is het verstandig om dat af te spoelen. Voor mensen die menen gezondheidsklachten te hebben is het advies de huisarts te raadplegen.