Ingezonden persbericht


Persbericht

Egmond aan Zee, 7 januari 2011

Sterk deelnemersveld tijdens PWN Egmond Halve Marathon en AGU Egmond-Pier-Egmond

Weer dit jaar geen spelbreker tijdens Egmond evenementen

Le Champion presenteerde vandaag tijdens de persconferentie in Restaurant ZilteZoen in Egmond aan Zee het sterke deelnemersveld van de PWN Egmond Halve Marathon en AGU Egmond-Pier-Egmond. Lornah Kiplagat, Hilda Kibet, Michel Butter, Ayele Abshero en Gilbert Yegon starten op zondag als favorieten tijdens de Halve Marathon. Ramses Bekkenk, Sebastian Langeveld, Bart Brentjens en Johnny Hoogerland staan een dag eerder als prominenten tijdens de strandrace aan de start. Er was nog meer goed nieuws: het weer is dit jaar geen spelbreker. Alle gladde stukken in de duinen zijn verdwenen en het parcours ligt er voor beide dagen goed bij.

De weersverwachting voor komende zondag is gunstig. Het wordt een droge dag met een temperatuur van 6 graden. De wind is wel stevig, het wordt windkracht 5 tot 6. Een dag eerder tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond wordt een nog krachtigere zuidenwind verwacht, windkracht 6 tot 7, en het kan regenen. Dat betekent dat de renners op de heenweg behoorlijk wind tegen hebben. Daarnaast is het strand vrij mul, wat de wedstrijd extra zwaar zal maken.

De traditionele man/vrouw wedstrijd is elk jaar weer een bijzonder aspect van de PWN Egmond Halve Marathon. Lornah Kiplagat en Hilda Kibet zullen er alles aan doen om de mannen dit jaar voor te blijven (zij starten 8.46 minuten eerder). Kiplagat raakte tijdens de Dam tot Damloop geblesseerd aan haar kuit, waardoor ze enkele weken rust moest houden en haar training opnieuw moest opbouwen. Ze is op dit moment nog niet volledig hersteld, maar haar conditie is zeker niet slecht. Zondag zal moeten uitwijzen hoe ze er op dit moment voorstaat, een jaar voor de Olympische Spelen, waar ze uit wil komen op de marathon. Het strand ziet Kiplagat als het zwaarste deel van het parcours: "In de duinen gaat het vanzelf". Haar nichtje Hilda Kibet richt zich sinds vorig jaar ook volledig op de hele marathon. De PWN Egmond Halve Marathon past uitstekend in haar voorbereiding op de Londen Marathon in april. Voor Michel Butter was het goed om weer terug te zijn in Egmond. Meedoen aan de PWN Egmond Halve Marathon voelt voor hem als thuiskomen. De afgelopen tijd heeft hij veel getraind op het strand en in het duingebied, zodat hij precies weet wat hij zondag kan verwachten als hij het opneemt tegen onder andere Gilbert Yegon, Ayele Abshero, Patrick Stitzinger en Koen Raymaekers. Butter: "Ik zal continu alert moeten zijn. Het verschil kan in Egmond al in de eerste kilometers worden gemaakt, maar vaak gaat het vanaf de strandafgang in Castricum aan Zee pas echt los in de duinen." Na zijn mislukte kwalificatie voor het EK in Barcelona nam Butter een time-out. Hij moest zijn teleurstelling verwerken en nieuwe doelen bepalen. Hij zal zich vanaf nu gaan richten op de marathon, een nieuwe uitdaging voor hem waar hij met veel energie en plezier naar uitkijkt. Gilbert Yegon uit Kenia hoopt zondag net zo goed te presteren als twee jaar geleden, toen hij de Amsterdam Marathon als onbekend atleet verrassend won. Le Champion kon op het laatste moment nog een belangrijke naam aan het toplopersveld toevoegen: Ayele Abshero. De toploper uit Ethiopië is in ons land vooral bekend van zijn goede prestaties tijdens de Dam tot Damloop, waar hij in 2010 3e werd en in 2008 eindigde op de 2e plaats. Bovendien won hij in 2008 de Zevenheuvelenloop.

AGU Egmond-Pier-Egmond beschikt over een sterk vrouwenveld. De nadruk ligt dit jaar vooral op de buitenlandse deelnemers, met als grootste kanshebber Kim Saenen, Belgisch kampioen MTB marathon. Concurrent is Alieke Hoogenboom-Griffioen, zij won zowel de Rabo Beach Challange in Scheveningen als de strandrace Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk. Bij de mannen staat een aantal grote namen aan de start. De winnaar van 2009, Sebastian Langeveld, is één van de kanshebbers. Hij verkeert momenteel in goede vorm, een maand geleden werd hij tweede tijdens Noordwijk-IJmuiden. Daarnaast starten Bart Brentjens, Rick Flens, Johnny Hoogerland, Sander Lormans en twee sterke Belgische renners Kevin Hoovels en Nicolas Vermeulen. De gedoodverfde favoriet is de strandspecialist Ramses Bekkenk, ook wel bekend als de 'king of the beach'. Hij won dit jaar op het strand bijna alles wat er te winnen valt, namelijk de Rabo Beach Challange en Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk. Met zijn favorietenrol kan hij goed leven: "Ik voel totaal geen druk, ik ben zaterdag gewoon één van de mannen en ik ga er voor. Dit is de enige strandrace in Nederland, die ik nog niet heb gewonnen." Zijn tactiek van komende zondag? "Ik wil meteen tegen de wind in demarreren. Ik probeer het veld uit elkaar te trekken tijdens de slechte stukken op het strand. Langeveld is denk i k de te kloppen man", sluit Bekkenk af.

Ga voor de startlijst van het volledige deelnemersveld naar www.pwnegmondhalvemarathon.nl of www.aguegmondpieregmond.nl.

Noot aan de redactie (