Technische Universiteit Delft

Eredoctoraat voor 'Hole in the wall'

Professor Sugata Mitra hakte in 1999 een gat in de muur van zijn kantoor in Delhi, India, vlak bij een sloppenwijk. In dat gat installeerde hij een computer met internet die alleen toegankelijk was voor kinderen. Hij bestudeerde vervolgens hoe kinderen zichzelf en elkaar leerden omgaan met deze voor hen geheel onbekende technologie.

Voor zijn onderzoek aan zelf-organiserend leren, of zoals hij het zelf noemt "Minimally Invasive Education ", kreeg Professor Sugata Mitra vandaag een eredoctoraat van de TU Delft.

Erkenning

"Professor Mitra zet zich in voor kinderen die geen toegang krijgen tot onderwijs, op plekken in de wereld waar scholing niet vanzelfsprekend is", vertelt erepromotor prof. Wim Veen van de TU Delft, hoogleraar Educatie en Technologie. "Dat is een bijzonder nobel en belangrijk streven en de TU Delft wil hem met dit eredoctoraat graag erkenning geven. "

"Prof Mitra heeft met zijn baanbrekende werk aangetoond dat kinderen heel veel zelf en van elkaar kunnen leren, als je ze geen regels oplegt en hun nieuwsgierigheid maar op de juiste manier prikkelt. Dat ze het jargon niet beheersen is geen probleem, ze verzinnen hun eigen jargon wel. De muis wordt dan "het naaldje" bijvoorbeeld. Ook het feit dat de kinderen geen Engels spreken blijkt voor het gebruik van internet niet per se een onoverkomelijke belemmering", aldus Prof. Wim Veen.

Homo Zappiens

Hij schreef zelf vorig jaar een boek over het gedrag van de jongste generaties die opgroeien met internet en mobiele telefoons en introduceerde daarbij de term 'Homo Zappiens". Geïnspireerd door het werk van professor Mitra schreef de Indiase diplomaat Vikas Swarup de roman Q&A. Dit boek werd in 2008 verfilmd als Slumdog Milionair en won acht Oscars.

OpenCourseWare

De TU Delft onderstreept het belang van onderwijs voor iedereen. De universiteit is lid van het OpenCourseWare consortium, een organisatie die er naar streeft onderwijsmateriaal wereldwijd vrij beschikbaar te maken. Toonaangevende universiteiten uit verschillende landen verlenen iedereen wereldwijd gratis toegang tot cursussen via internet. OpenCourseWare is in 2001 gestart door MIT (Massachusetts Institute of Technology), in 2007 is de TU Delft gestart met het publiceren van onderwijsmateriaal op OCW.tudelft.nl




Technische Universiteit Delft