Gemeente IJsselstein



Toespraak burgemeester Van den Brink, Nieuwjaarsfeest vrijdag 7 januari 2011

IJsselstein Dichtbij

Geachte dames en heren,
Wij, IJsselsteiners, zijn trots op ons stadje.
Het woord "Stadje. wordt dan ook liefkozend uitgesproken. De stadsmuur, de poorten en de monumentale panden herinneren ons aan onze rijke geschiedenis. Er heerst een gemoedelijke Bourgondische sfeer, er is een gevarieerd en kwalitatief goed winkelaanbod, er is altijd wel wat te doen en op vrijdag is er de gezellige weekmarkt die vele mensen trekt. Onze binnenstad is als een huiskamer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Inwoners en ondernemers voelen zich verbonden met onze stad. Het is een plaats waar meer dan 34.000 mensen met plezier wonen, werken en leven. Daar is zeven eeuwen lang hard aan gewerkt.
En daar stoppen we niet mee. We blijven ons ook in onze tijd inzetten voor onze stad en haar inwoners. In 2010 hebben we de toekomstvisie voor IJsselstein vastgesteld. Deze toekomstvisie heeft de naam "IJsselstein Dichtbij" meegekregen. Inwoners, verenigingen, bedrijven, ambtenaren, raadsleden en collegeleden: iedereen heeft zijn zegje kunnen doen. Hoe willen wij dat IJsselstein er in 2025 uitziet? En welke stappen moeten we nu zetten om dat te bereiken? Mocht u de toekomst visie nog niet kennen. Hij staat op onze website ik nodig u graag uit deze te bezoeken. Daarnaast ligt er bij de uitgang een aantal exemplaren om thuis eens rustig door te nemen. 2 De toekomstvisie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. De oude gemeenteraad moet ik zeggen.
Want in maart hebben we verkiezingen gehad.
En hoewel dat tot een behoorlijke politieke aardverschuiving heeft geleid staat onze toekomstvisie niet ter discussie. De uitgangspunten daarin verwoord zijn mede bepalend geweest voor het collegeprogramma van het huidige college van B&W. Dames en heren,
Vorig jaar heb ik in mijn nieuwjaarstoespraak onze warme gevoelens voor de Lopikerwaard al verwoord. IJsselstein is dé Poort naar de Lopikerwaard.
De gemeenten Lopik, Montfoort, en Oudewater zijn onze gewaardeerde buren in het Groene Hart. Samenwerking tussen deze gemeenten en IJsselstein past goed in onze toekomstvisie en is naar mijn mening van belang om onze identiteit en de goede dingen van IJsselstein ook in de toekomst te waarborgen. We werken gelukkig op een aantal gebieden al samen. Ik noem toerisme en recreatie.
Ons VVV is met ingang van dit jaar ook helemaal Lopikerwaard. Voorgaande jaren werkten ons VVV nog onder de vlag van VVV Utrecht. Nu wapperen het logo en de kleuren van VVV Het Groene Hart aan het pand aan de Benschopperstraat. Ik verwacht er veel van en wens alle medewerkers van het VVV heel veel succes in hun nieuwe setting. Door samenwerking kunnen we dingen voor elkaar krijgen die we als individuele gemeenten niet van de grond krijgen. Er liggen kansen om meerwaarde te creëren in het regionale aanbod van voorzieningen. Het moge duidelijk zijn dat ik een voorstander ben van deze vorm van samenwerking. Een samenwerking gebaseerd op wederzijds respect en met behoud van de eigenheid van de verschillende gemeentes. Dames en heren,
Daarbij moeten we uitgaan van optimalisatie en niet van maximalisatie. En dat zijn twee wezenlijk verschillende begrippen 3 En ik noem dit niet zonder reden.
De Verenging Nederlandse Gemeenten heeft in 2010 het idee geopperd om het aantal gemeenten in Nederland terug te brengen tot ongeveer dertig. Gelukkig is het bestuur van de VNG door de leden, en dat zijn de gemeentes, teruggefloten. Ook hogere overheden vinden nog wel eens dat het op hun pad ligt iets te zeggen over de grootte van gemeenten. Dames en heren,
Samenwerking tussen gemeentes moet gedragen worden door die gemeentes en dus door de inwoners. Om op voorhand te zeggen dat er een optimale grootte voor gemeentes is is naïef en doet geen recht aan het feit dat gemeenten naar hun aard verschillen. Gemeentelijke samenwerking is geen economische rekensom; niet het simpel optellen van euro.s of inwoners. Nee samenwerking is eenheid in verscheidenheid, elkaar versterken waar dit kan en elkaar de helpende hand toesteken als dat nodig is. Samenwerking is staan voor je eigen belang en je realiseren dat je dit belang het beste dient door oog te hebben voor de belangen van gemeenten om je heen. Samenwerken is mensenwerk. En mensenwerk vraagt om de menselijke maat. Binnen de Lopikerwaard weten we elkaar te vinden en zullen we, als het aan IJsselstein ligt in 2011 verdere stappen zetten op dit vlak. Hierbij is samenwerking een middel en niet het doel. Dames en heren,
IJsselstein is een stad die dicht bij haar inwoners staat. We hebben dat het afgelopen jaar natuurlijk vooral gemerkt aan de festiviteiten in het kader van IJsselstein 700 jaar stad. We wilden graag een jaar lang met elkaar feest vieren. En dat hebben we gedaan!
Ik ben ontzettend trots op de wijze waarop we met, voor en door alle IJsselsteiners invulling hebben gegeven aan de vele activiteiten. Er was een overvolle evenementenkalender.
Historie, educatie, sport, cultuur en het Bourgondische karkater van onze stad zijn tot uitdrukking gekomen. 4 Voor elk wat wils.
Ik heb er van genoten en ik vertrouw er op u ook.
En bij bijna alle evenementen en festiviteiten was hij aanwezig: Bernard Brosi. Bernard heeft daarvan een compilatie gemaakt "IJsselstein 700 jaar Stad in 7 minuten" Deze film waar ook Herbert Ziher aan heeft meegewerkt wil ik nu graag met u bekijken.

Dames en heren,
Heel veel vrijwilligers hebben zich ingezet om de evenementen te organiseren. Ik bedank hiervoor iedereen uit de grond van mijn hart. Zonder deze mensen was er geen feestjaar geweest.
Ik vraag u dan ook om een hartelijk applaus.
Het is altijd zo dat er mensen nodig zijn die het voortouw nemen. Mensen die de stad kennen, vertrouwde gezichten zijn in het verenigingsleven en die de goodwill van veel inwoners hebben. Ik prijs me gelukkig dat deze mensen er waren en zij het comité IJsselstein 700 jaar hebben willen vormen. Zij waren vaak de initiator, coördinator en vaak ook de organisator van de vele initiatieven. Zij deden dit als vrijwilliger en hebben vele uren in ons jubileumjaar gestoken. Ik ben hen daar zeer erkentelijk voor. Zij hebben hun werk veelal achter de schermen verricht. Maar vandaag wil ik ze graag in het zonnetje zetten. Ik wil hen dan ook vragen naar voren te komen.
De comitéleden:
Ans van der Linden namens de Historische Kring IJsselstein; Anouk Galjé, de administratieve kracht van het comité; Angelique van Lierop, namens het VVV;
Margot Langelaan namens het stadsmuseum;
Liesbeth Tóth Varjú en Jantine Huizing namens het culture veld; Ilse Vulto namens de gezamenlijke kerken; 5
Christiaan Bekker, namens het onderwijs;
John Broere, namens de horeca.
En natuurlijk het bestuur van de stichting IJselstein 700 jaar stad: Coert van Ee, secretaris;
Cees Galjé, penningmeester;
Bart Rietveld, algemeen Bestuurslid;
Huib Veldhuijsen, voorzitter.
Het is goed jullie hier op het podium van Fulco theater bij elkaar te hebben We hebben aan de IJsselsteinse kunstenaar Wim van Sijl, de man die ook het beeldmerk voor IJsselstein 700 jaar Stad ontworpen heeft, gevraagd voor jullie een speciaal cadeau te maken. En dat wilde Wim graag doen. Dat wil ik nu graag aan jullie overhandigen. Er is voor iedereen een uniek handgemaakt kunstwerk maar omwille van de tijd zal ik één comitélid en één bestuurslid vragen het kustwerk in ontvangst te nemen. Ans mag ik je vragen naar voren te komen dan overhandig ik jou heel graag het kunstwerk dat Wim heeft gemaakt voor de comitéleden Huib ik wil je vragen naar voren te komen zodat ik je het kunstwerk kan geven dat Wim gemaakt heeft voor de bestuursleden. Voor jou Huib als voorzitter hebben we nog een extra cadeautje. Een echte voorzittershamer met inscriptie. Bloemen. Dank aan jullie allemaal
Ik wens u en iedereen die u lief is veel heil en zegen voor het komende jaar. Een jaar waarin we weer met elkaar IJsselstein vormen. De uitgesproken tekst kan afwijken van de geschreven tekst.