Warchild


Soedan naar de stembus, War Child vangt kinderen op

8 januari 2011 - Kaart Soedan
Het grootste land van Afrika staat op het punt om in tweeën gesplitst te worden: op zondag 9 januari stemt Zuid-Soedan over de onafhankelijkheid van het zuiden. In aanloop naar het referendum toe keerden honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen terug naar Zuid-Soedan. In Kosti, op de grens tussen het noorden en het zuiden, heeft War Child een zogeheten Child Friendly Space ingericht om kinderen op te vangen.

Afgelopen jaar heeft War Child in Kosti een programmakantoor geopend. Een logische plek, omdat het dé doorgang is vanuit Noord-Soedan op weg naar het zuiden. Via Kosti gaan de duizenden Zuid-Soedanezen die soms tientallen jaren in Noord-Soedan hebben gewoond, met bussen over onverharde harde wegen of met grote boten over de Nijl terug naar een onzekere toekomst.

Rein Dekker, landendirecteur van War Child in Soedan: "Er kwamen de afgelopen maanden al enige honderden mensen die in Kosti in afwachting waren van een kans op verder transport. Nu zijn het er duizenden geworden. Kinderen en jonge mensen zijn onderweg naar een land dat ze niet kennen, waar weinig opvang is geregeld, waar onvoldoende scholen zijn, beperkte medische zorg en nauwelijks werk."

Soedanezen met hun huisraad op de boot In Kosti kamperen de mensen onder golfplaten of bomen met alles wat ze hebben kunnen meenemen. Er is niet genoeg voedsel en er is geen speciale voeding voor kinderen. Daarnaast is er de angst dat de oorlog tussen Noord en Zuid-Soedan - over olie, over de grens en over het water van de Nijl - opnieuw zal uitbarsten.

Rein: "We hebben als humanitaire organisaties de taken verdeeld. War Child heeft de verantwoording genomen voor een psychosociaal programma voor kinderen en jonge mensen door het inrichten van een kindvriendelijke ruimte.

Kinderen kunnen hier sporten en spelen en er is taal- en reken onderwijs. Ook wordt er getekend en worden er rollenspellen gedaan om zo gebeurtenissen te werken: Veel kinderen die in Noord-Soedan opgegroeid zijn spreken beter Arabisch dan Engels, ze hebben hun huis en het speelgoed dat ze hadden achter moeten laten en moeten onderweg geld voor eten en een plek om te slapen zoeken. De rollenspellen helpen kinderen omgaan met de veranderingen waar ze doorheen gaan en hun hoop en angsten te uiten."

Iedere dag komen en gaan er bussen voor degenen die het geluk of het geld hebben een plaatsje te bemachtigen. Anderen wachten op de grote vlotten die, volgepakt met honderden mensen en huisraad, om de paar dagen aankomen en weer vertrekken. De Child Friendly Space in Kosti is hiermee een doorgangsplek geworden waar kinderen een paar dagen of weken van rust kunnen hebben en zich voorbereiden op een nieuw leven in wat waarschijnlijk het jongste land in Afrika zal gaan worden.

Steun ons programma in Soedan. Word Friend van War Child>>

Meer informatie over het referendum en de situatie in Soedan? Ga naar: http://nos.nl/audio/209495-ben-knapen-fingers-crossed-voor-referendum-i n-sudan.html
http://nos.nl/video/210109-zuidsudan-een-terugblik.html

Bekijk ook het verhaal van Kon Kelei, voormalig kindsoldaat én oprichter van het Network Of Young People Affected By War: http://nieuwsuur.nl/video/208175-terug-naar-zuidsudan.html