Maastrichtse Componisten presenteert: Soirée Artistique Maastricht


MAASTRICHT, 20101122 -- Stichting Maastrichtse Componisten (2009) beleeft op 9 januari 2011 haar debuut met Soirée Artistique Maastricht. De Soirée herbergt werk van vijf Maastrichtse componisten over wie vijf Maastrichtse dichters in een gedicht verhaal doen. De Groote Sociëteit aan het Vrijthof is decor voor dit bijzondere concert.

Over de componisten
De in het programma vertegenwoordigde Maastrichtse componisten zijn willekeurig uitgekozen. Er zit echter wel een chronologische lijn in. Met de componist Henri Dumont start het programma in de barokperiode om via Carl Smulders, Andrée Bonhomme, Matty Niël en Robert Heppener te eindigen in de twintigste eeuw. De werken zijn geselecteerd op bezetting zodat er naast variatie in stijl ook variatie in klankkleur ontstaat. Te horen zijn sopraan, klarinet, viola da gamba, viool, cello, piano en gitaar.

Over de dichters
Naast dichter Frans Budé zijn nog vier andere Maastrichtse dichters bereid gevonden een nieuw gedicht te schrijven over een van de componisten. Elke dichter kreeg een componist toegewezen.
Op basis van informatie en stijl van deze componist stond het de dichter vrij een gedicht te componeren. Dit levert een prachtig maar vooral verrassend tableaux des môts et des musiques op. Naast Frans Budé verlenen Emma Crebolder, Paul Hermans, Wiel Kusters en Hans van de Waarsenburg hun medewerking aan Soirée Artistique Maastricht.

Het programma
Een goed programma valt en staat met de presentatie. Stichting Maastrichtse Componisten heeft voordrachtskunstenaar Sybrand van der Werf bereid gevonden voorafgaand aan ieder werk het gedicht voor te dragen. Na afloop van het concert klinkt er nog Maastrichtse salonmuziek gespeeld door een salonorkest.

Maar er is nog meer
selexyz dominicanen organiseert voorafgaand aan het concert samen met Stichting Maastrichtse Componisten een lezing en poëziewandeling. Historicus Eric van Royen gaat in de lezing in op het verschijnsel Maastrichtse composities en het algemeen muzikale leven in de stad door de eeuwen heen. Ook gaat hij dieper in op de sociale en culturele context waarin de componisten leefden en uiteraard op het leven van de componisten zelf. De poëziewandeling vindt na de lezing plaats en is onder leiding van een ervaren gids.
Het leek beeldend kunstenaar Clemens Maassen een mooi idee om speciaal voor de gelegenheid vijf beeldend kunstenaars dubbelportretten te laten tekenen / schilderen van componist en dichter samen. Een idee dat omarmd wordt door zowel selexyz dominicanen als Stichting Maastrichtse Componisten. De werken zijn vanaf 2 januari te zien aan de muren bij het priesterkoor van selexyz dominicanen.

Alles bij elkaar nemend biedt stichting Maastrichtse Componisten haar publiek een totaalervaring met haar Soirée Artistique Maastricht van beeldende kunst, historische achtergronden, poëziewandeling, gedichten, voordracht en vooral muziek!
Over Stichting Maastrichtse Componisten
In 2009 werd Stichting Maastrichtse Componisten opgericht met als voornaamste doelstelling het archiveren van de muzikale nalatenschap én het stimuleren van werk van Maastrichtse componisten. Meer informatie is op de website www.maastrichtsecomponisten.eu te vinden.

9 januari 2011
Soirée Artistique Maastricht
m.m.v. Matty Niël Consort met Gemma Serpenti (cello), Manon Meijs (viool) en Tonie Ehlen (piano), Gitaartrio Remco Roncken, Roger Niese - klarinet, Claudia Couwenbergh - sopraan, Gamba Consort Maastricht, Sybrand van der Werf, Frans Budé, Emma Crebolder, Paul Hermans, Wiel Kusters en Hans van de Waarsenburg.

aanvang: 16.00 uur.
entree: ¤ 12,50 (incl. koffie)
locatie: Groote Sociëteit (Vrijthof, Maastricht)

Lezing `Maastrichtse composities'
door Eric van Royen
aanvang: 12.15 uur.
entree: gratis
locatie: selexyz dominicanen

Poëziewandeling
onder leiding van Jet van Aalst
aanvang: 13.15 uur.
deelname: gratis
locatie: vanaf selexyz dominicanen

Maastrichtse Componisten





Ingezonden persbericht