Ingezonden persbericht

Kraak actiedagen afsluitend persbericht

De actiedagen die krakers uit het hele land voor dit weekend hadden aangekondigd, waren naar eigen zeggen een succes. Verspreid over het hele land werd er actie gevoerd om te laten zien dat kraken door zal gaan, of het nu verboden is of niet. Kraker Jochem: "Kraken is nooit begonnen omdat het mocht, dus waarom zou het ineens stoppen nu het verbod er is?"

Tijdens het weekend werden er in drie steden zes panden gekraakt. Zaterdag werd er in Utrecht aan het Oorsprongpark een oud kantoor gekraakt, en in Tilburg in de Telegraafstraat een langdurig leestaand, verkrot pand. Op zondagmiddag werden verder in Amsterdam nog 4 panden gekraakt. Een grote groep bezette daar eerst drie woningen in de ten Katestraat, waarna ze ook nog een groot pand kraakten. "Deze Amsterdamse krakers wensen alle speculanten een spannend 2011" staat er op een spandoek te lezen.

Naast de kraakacties heeft er zaterdag in Tilburg ook nog een demonstratie plaatsgevonden. Zo'n 250 demonstranten liepen een tocht door het centrum onder de leus "Breek de macht van het grootkapitaal". "De bezuinigingen op onderwijs, cultuur en zorg, het kraakverbod, het verlies van privacy en burgerrechten, het zijn allemaal gevolgen van het kapitalistisch systeem en de algemene verrechtsing." aldus demonstrant Koos.

Verder was er nog een protest in Dordrecht, daar voerden krakers een poppenkast op, en werden diverse leegstaande panden ludiek 'bezet' door poppenkastpoppen. Pop Klaas Kraakvaak: "Vandaag gaat mijn voorstelling over verkrotting en leegstand, omdat ik vind dat het publiek daar te weinig aandacht aan besteedt. Als dit zo doorgaat, heb je de poppen pas echt aan het dansen!"