Gemeente Zoetermeer

Start bouw geluidsscherm A12 Zoetermeer

Bloem uit logo Zoetermeer

Zoetermeer en Rijkswaterstaat verbeteren samen de leefomgeving. De bouw van de geluidsschermen aan de noordzijde van de A12 start maandag 10 januari 2011. Hoofdaannemer Ballast Nedam begint op 7 januari al met de voorbereidingen. Details over de bouw van de schermen staan op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer. De bouw van de geluidsschermen is ongeveer eind 2011 klaar.

Met de aanleg van deze geluidsschermen gaat een lang gekoesterde wens van Zoetermeer in vervulling: het verbeteren van de geluidskwaliteit. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Bouwwerkzaamheden
De bouwperiode begint met maken van ruimte voor de werkzaamheden aan de noordzijde van de A12 (richting Den Haag). Allereerst komt er vanaf 8 januari een versmalling van de bestaande rijstroken op de noordelijke rijbaan van de A12 ter hoogte van Zoetermeer. Daar geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Door de versmalling ontstaat ruimte die onder andere nodig is voor het verleggen van kabels en leidingen, het verwijderen van de vangrail en de heistelling. Het heien van de fundering van de geluidsschermen start ongeveer eind januari/begin februari. De heistelling begint aan de westzijde (ter hoogte van Meerzicht). De heiwerkzaamheden schuiven gedurende de bouw op naar het oosten tot de Oostweg. De aanvoer van de heipalen en het heien gebeurt vanaf de A12. Helaas levert het heien van de betonpalen geluidsoverlast op. Het heien gebeurt tussen 7.00 u en 19.00 uur op werkdagen. In uitzonderlijke gevallen kan het ook buiten deze tijden gebeuren.

Overige gevolgen
Er staan nu nog bomen op de plaats waar het nieuwe geluidsscherm komt. Deze worden binnenkort gekapt. Het groene aanzicht wordt behouden door de aanplanting van Hedera tegen de nieuwe geluidsschermen. De werkzaamheden levert de nodige overlast op voor onder andere omwonenden, automobilisten, fietsers en bedrijven. De gemeente Zoetermeer zet informatie over de werkzaamheden op de website zodat betrokkenen hier rekening mee kunnen houden.
De capaciteit op de noordelijke rijbaan van de A12 is gedurende de werkzaamheden op de A12 minder. Dit kan leiden tot meer en langere files op de A12 dan weggebruikers gewend zijn. Ook gebruikers van het Zoetermeers hoofdwegennet kunnen hier last van hebben. Bijvoorbeeld door verminderde doorstroming op de Afrikaweg en de Oostweg. Op sommige plekken staat de heistelling heel dicht tegen het fietspad langs de A12. Fietsers ondervinden daar hinder van. Om veiligheidsredenen wordt het fietspad dan (tijdelijk) afgesloten en fietsers worden omgeleid. Waar en wanneer is nu nog niet duidelijk.

Meer informatie over bouw en planning
Op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer staat alle informatie over de werkzaamheden en de planning. Vragen of opmerkingen over de bouw of de communicatie daarover kunnen worden gesteld via 14079. Tegelijkertijd met de bouw van de geluidsschermen zijn er ook andere werkzaamheden bij de A12. Rijkswaterstaat start naar verwachting begin maart 2011 met de aanleg van een spitsstrook met geluidsarm asfalt aan beide kanten van de A12. Zie ook www.rijkswaterstaat.nl/A12.

Duurzaam Zoetermeer
Met het collegeprogramma 2010-2014 werkt de gemeente aan een toekomstgericht Zoetermeer, waar mensen de gedachten omarmen dat we de aarde niet gekregen hebben van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen. Daarom staat de gemeente achter het programma Duurzaam Zoetermeer. Zoetermeer wil een van de voorbeeldsteden in Nederland zijn als het gaat om een duurzame stad, met een realistische aanpak. Onder meer door het toevoegen van duurzame kwaliteit aan onze eigen gemeente. Onder andere het terugdringen van en besparen op energieverbruik, CO2-neutrale bouw stimuleren, het bevorderen van een gezond leefmilieu (geluid- en luchtkwaliteit), verbetering van de biodiversiteit (flora en fauna) en het stimuleren van alternatieve energiebronnen staan daarom centraal. Het behouden en zo mogelijk uitbreiden van groenkwaliteit in en om de stad draagt daar eveneens in belangrijke mate aan bij.

Voor meer informatie over het programma Duurzaam Zoetermeer kijkt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer