Gemeente Lopik

Waterschap hervat baggeren Lopikerwetering in Lopik

Na een korte onderbreking hervat het waterschap op 10 januari 2011 het baggeren van de Lopikerwetering in de gemeenten Lopik en Schoonhoven. De werkzaamheden zijn nodig om de aan- en afvoer van water in dit gebied te garanderen. Het uiteindelijk doel van de werkzaamheden is de watergangen de komende vijfentwintig jaar op voldoende diepte te houden en eventueel aanwezige verontreinigde waterbodem te verwijderen.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden vanaf de openbare weg uitgevoerd. De kraan staat langs de watergang opgesteld en schept de bagger uit het water direct in vloeistofdichte vrachtwagens. Op sommige locaties gebruikt de aannemer een schuifboot. De schuifboot schuift de bagger naar een vast punt in de watergang. De kraan kan op deze manier de bagger gemakkelijk uit het water scheppen en langer op dezelfde plek blijven staan. De bagger uit de Lopikerwetering is 'niet verspreidbaar`. Dit betekent dat de bagger is vervuild. De bagger moet daarom worden afgevoerd. Het minder vervuilde deel gaat naar het doorgangsdepot van het waterschap `Willige Langerak' bij Cabauw. De zwaarder vervuilde bagger gaat naar een erkende verwerker. Aannemingsbedrijf Zuurmond Groen uit Beesd voert de werkzaamheden uit.

Planning werkzaamheden
Volgens planning start de aannemer op 10 januari 2011 met het baggeren van de Lopikerwetering tussen de Zijdeweg en de Nicolaas van Catsweg. Het baggeren van dit deel duurt circa drie weken. Aansluitend zijn de resterende delen van de wetering aan de beurt. Planning en - voortgang zijn uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Als er ijs ligt, zullen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Verkeersmaatregelen
Het baggeren gebeurt vanaf de openbare weg. Dit kan overlast veroorzaken voor het verkeer. Om risico's voor weggebruikers uit te sluiten, hebben het waterschap en de gemeente Lopik in overleg besloten gedurende de werkzaamheden de Lopikerweg West tussen de Zijdeweg en de Nicolaas van Catsweg af te sluiten. De tijdelijke omleidingsroute loopt via de Zijdeweg, Reinaldaweg en Nicolaas van Catsweg. Het baggeren van de overige delen van de Lopikerwetering volgt in fasen. Ook voor deze werkzaamheden zal de gemeente Lopik verkeersmaatregelen nemen.

Lopikerweg West omleidingsroute ivm baggeren

Meer informatie
Meer informatie over baggeren in het algemeen en dit project in het bijzonder staan op de website van het waterschap. U kunt ook contact opnemen met de projectmedewerker bij het waterschap, Ane Sybesma, tel. (030) 634 59 97, e-mail sybesma.a@hdsr.nl. Contactpersoon bij de gemeente Lopik is Thomas Schroor (0348) 55 99 18, e-mail thomas.schroor@lopik.nl.


* Lopikerwetering Omleidingsroute Traject 18-22.pdf

Zie het origineel