Gemeente Vlaardingen


2011 Europees jaar van het vrijwilligerswerk

10-01-2011 |

Vrijwilligerswerk staat dit jaar extra in de schijnwerpers in Europa. Met het thema `vrijwilligers maken het verschil' worden ook in Nederland speciale promotieacties gehouden om de enorme bijdrage van vrijwilligerswerk aan de samenleving onder de aandacht te brengen. Ook zetten we regelmatig enthousiaste vrijwilligers in het zonnetje.

'Als we onze droom van een betere en veiligere wereld willen laten uitkomen, dan moeten we het meer dan ooit van vrijwilligers hebben,' aldus Kofi Annan. Vanuit die gedachte steken 100 miljoen Europeanen hun armen uit de mouwen om zich in te zetten voor hun omgeving en anderen te helpen. Onderzoek in mei 2010 wees uit dat 3 op de 10 Europeanen als vrijwilliger actief zijn.

Vrijwilligerswerk kent vele verschijningsvormen en tradities. Maar bij al deze activiteiten blijkt dat het goed als mensen samenkomen om elkaar te helpen en steun te bieden, zowel voor de samenleving als geheel als voor de betrokken vrijwilligers. Door vrijwilligerswerk te verrichten, verwerven mensen kennis, oefenen zij hun vaardigheden en breiden zij hun sociale netwerk uit. Hierdoor krijgen zij bijvoorbeeld zicht op ander of beter werk. Ook is het goed voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Europa vraagt dit jaar extra aandacht voor vrijwilligerswerk en probeert meer mensen bereid te krijgen zich in te zetten. Ook in Vlaardingen zullen wij de nodige aandacht aan het Europees jaar van het vrijwilligerswerk besteden.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000