Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Verwarring en irritatie in parlement rond PGB

Na het debat over de bezuinigingen op het pgb voor mensen met een grote zorgvraag ontstond een flinke verwarring over hoe de motie die werd aangenomen, uitgelegd moet worden. De indieners Tamara Venrooy (VVD), Sabine Uitslag (CDA) en Fleur Agema (PVV) dachten met hun motie te bereiken dat alle bezuinigingsmaatregelen met een half jaar zouden worden uitgesteld.

pgb Maar staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten interpreteert de motie heel anders. Zij voert haar bezuinigingsmaatregelen gewoon uit en maakt alleen een uitzondering voor mensen die het komende half jaar van plan zijn om in een wooninitiatief te gaan wonen.

Ook nadat indieners Tamara Venrooy (VVD), Sabine Uitslag (CDA) en Fleur Agema (PVV) schriftelijke vragen stelden, en nog eens uitlegden dat de staatssecretaris hun motie verkeerd interpreteert, blijft ze op dit standpunt staan. Eén ding heeft ze wel aangepast, zo blijkt uit haar antwoord op de Kamervragen. De voorgestelde afbouw van de budgetgarantie zal ze aanhouden en hierover op een later moment een besluit nemen.

Kortom: veel budgethouders zullen de bezuinigingen in hun portemonnee gaan merken. Meer informatie vindt u op de website van Per Saldo. 10 januari 2011