Gemeente Brummen


Herinrichting van Arnhemsestraat (N348) Leuvenheim stap dichterbij

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-01-2011)

Enkele dagen geleden het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd naar Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. Aanleiding van deze brief zijn de onderzoeken naar de veiligheid en leefbaarheid van de N348 in Leuvenheim. De provincie stelt voor een groot aantal maatregelen te nemen op het bestaande tracé. Het college onderschrijft deze maatregelen en hoopt dat ze snel en volledig door de provincie worden uitgevoerd.

Het gemeentebestuur van Brummen heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een duurzame oplossing voor de problemen in Leuvenheim. De N348 is een drukke weg die door de kern van het dorp heen loopt. Dit zorgt voor overlast en onveilige situaties. Brummen heeft zich altijd, gesteund door de samenwerkingspartners binnen het project IJsselsprong, sterk gemaakt voor een rondweg om Leuvenheim heen. Op verzoek van Brummen heeft de provincie hier ook in 2010 een extra onderzoek naar laten verrichten. De provincie constateert echter dat de problemen op de N348 opgelost kunnen worden zonder dat hiervoor een complete rondweg hoeft te worden aangelegd.

Scenarios
De provinciale verkenning naar de problematiek in Leuvenheim beschrijft drie scenarios: de huidige situatie, de toekomstige situatie (2020) en de toekomstige situatie in het geval de IJsselsprong wordt gerealiseerd. In alle scenarios scoort de N348 negatief op de onderwerpen doorstroming, veiligheid en barrièrewerking. In de verkenning is een pakket aan maatregelen beschreven om de verkeersproblematiek op te lossen. De investeringkosten voor het onderhoud en de aanpassingen aan het wegprofiel zijn begroot op een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Snel en volledig
Het college complimenteert de provincie voor de snelheid en voortvarendheid waarmee de verkenning is opgepakt en uitgevoerd. Brummen is van mening dat de voorgestelde maatregelen op korte termijn een flinke positieve uitwerking hebben. Het college vraagt de provincie om de maatregelen snel en volledig uit te voeren. Uiteraard wil Brummen hieraan voortvarend meewerken, denk bijvoorbeeld aan het opstarten van de noodzakelijke ruimtelijke procedures. Overigens moet er binnen de provincie nog besluitvorming plaatsvinden; of en op welke termijn worden de maatregelen (geheel of gedeeltelijk) uitgevoerd? Het college heeft de provincie in ieder geval het Brummense standpunt over de uitvoering duidelijk gemaakt: graag snel en volledig.

Rondweg
Voor het Brummense college is de rondweg om Leuvenheim niet van tafel. De voorgestelde maatregelen zijn een uitstekende aanpak om de problemen voor de komende jaren op te lossen. Maar als duurzame oplossing blijft de rondweg voor Brummen in beeld. De notitie die de provincie over deze variant heeft geschreven gaat Brummen binnenkort bespreken met de samenwerkingspartners van het project De IJsselsprong.

Meer informatie over de diverse provinciale onderzoeken over de N348 vindt u op de website van de provincie Gelderland. Informatie over de IJsselsprong vindt u op deze IJsselsprongsite.