Gemeente Blaricum


Uitgangspunten bestemmingsplan Kom Beschermd Dorpsgezicht in gemeenteraad

07-01-2011

De gemeenteraad van Blaricum behandelt deze maand in de raadsvergadering de Nota van Uitgangspunten (NvU) bestemmingsplan Kom Beschermd Dorpsgezicht. De nota is bedoeld om de uitgangspunten voor het beschermd dorpsgezicht vast te stellen en vormt de basis voor het nieuwe bestemmingsplan. In de NvU worden de eventuele knelpunten gesignaleerd en mogelijke oplossingen aangegeven, gebaseerd op een analyse van het plangebied en de mogelijke ontwikkelingen daarbinnen.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Ineke de Joode:"Met de Nota van Uitgangspunten kunnen we aan de slag voor het nieuwe bestemmingsplan Kom Beschermd Dorpsgezicht. Het doel is om tot een actuele bestemmingsregeling te komen ter vervanging van het huidige (vigerende) bestemmingsplan. De bestaande situatie is uitgangspunt voor het nieuwe bestemmingsplan; het is dus consoliderend van aard."

Behoud dorpskarakteristiek
Wat betreft de beeldkwaliteit van het gebied zal uiterst voorzichtig omgesprongen worden met verbouwingsplannen. Het karakteristieke van het beschermde dorpsgezicht moet behouden blijven. Daarom wordt een aantal regels en maatstaven aangegeven waaraan men zich moet houden. Wel wordt, wederom onder bepaalde voorwaarden, dubbele bewoning van boerderijen en grote woningen (minimaal 1.000 m3) mogelijk gemaakt.

Boerderijen waarop de agrarische functie niet langer wordt uitgeoefend kunnen een woonbestemming krijgen. Het aantal woningen op deze percelen mag echter niet uitgebreid worden. Wel mag het aantal nevenfuncties binnen de agrarische bestemming en na beëindiging van de agrarische bestemming worden uitgebreid.

Nieuw
In het nieuwe bestemmingsplan zal het aspect van cultuurhistorie versterkt worden. De gemeente kan regels en eisen stellen aan de panden binnen het plangebied om grip op behoud en versterking van de cultuurhistorie te houden. Daarnaast wordt alvast rekening gehouden met de toekomstige verplaatsing van het staalconstructiebedrijf aan de Brinklaan/Fransepad; op die plaats wordt een woonbestemming voor maximaal vijf woningen gecreëerd.

Procedure
De gemeenteraad van Blaricum bespreekt de Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Kom Beschermd Dorpsgezicht tijdens de Ronde Tafelgesprekken van dinsdag 11 januari aanstaande. Vervolgens staat het onderwerp op de agenda voor de raadvergadering van 25 januari. Wanneer de raad akkoord gaat met de nota kan gestart worden met het opstellen van het voorontwerp bestemmingsplan.

|