Veilig Amsterdam


DNA-spray in winkelstraten West

10 januari 2011

Om het aantal winkelovervallen terug te dringen worden winkelstraten in West vanaf januari 2011 uitgerust met DNA-sprays. De DNA-spray is naast cameratoezicht een extra middel dat Stadsdeel West inzet om de veiligheid in de winkelstraten te verbeteren.

Het Stadsdeel installeert de DNA-sprays bij willekeurige winkeliers die in de vier grote winkelgebieden in West gevestigd zijn: Bos en Lommerweg, Jan Evertsenstraat, Jan van Galenstraat en Kinkerstraat. Op termijn volgen de andere winkelstraten in West.

DNA-spray is een hulpmiddel voor de politie bij het opsporen van overvallers. Dit middel wordt ingezet als aanvulling op bestaande veiligheidsmaatregelen. De werking is eenvoudig: bij een overval wordt een nevel van onzichtbare vloeistof met een synthetische DNA-code verspreid in de ruimte. De vloeistof blijft zitten op de kleding en huid van de dader en is niet zomaar af te wassen. DNA-spray is voor het blote oog vrijwel onzichtbaar, maar licht op onder UV-licht. Verdachten met sporen van DNA-spray zijn voor de politie makkelijk te herleiden tot de plaats van het misdrijf.

In de winkelgebieden waar de DNA-sprays geplaatst worden, komen waarschuwingsborden te hangen met daarop: gebied beveiligd met DNA-spray.