Gemeente Delfzijl

Nieuwjaarstoespraak burgemeester

Dames en heren,

Het afgelopen jaar heb ik de nieuwe zoutfabriek van AKZO geopend en daar de historische woorden gesproken dat het met deze zoutproductie in Delfzijl, ondenkbaar zou zijn dar de gemeente zonder zout zo komen te zitten? Het was bijna fout gegaan dit jaar. Dank overigens aan al onze medewerkers die de afgelopen weken hebben gezorgd dat U ook van avond glij vrij van de hoofdwegen gebruik hebt kunnen maken.

Oud en nieuw is dit jaar rustig verlopen, ook op de traditioneel wat meer onrustige plekken. 99,85 % van de bevolking heeft zich gedragen zo als het hoort, de complimenten. 0,15% van de inwoners vond het, bij het naar huis gaan van een nachtje stappen, nodig 15 agenten zodanig te provoceren dat het uiteindelijk tot 6 arrestaties heeft geleid. Op Nieuwjaarsochtend zijn van de woning van wethouder Jan Wolthof in Appingedam twee ramen ingegooid. De familie was op dat moment thuis. Het is onbekend of het om vandalisme of om een gerichte actie gaat. De politie heeft de zaak in onderzoek.

We beginnen inmiddels aan het tweede decennium van deze eeuw. Een periode van toenemende onzekerheid op het gebied van veiligheid, maar ook de effecten van de financiële en economische crises. Als gemeente merken we de gevolgen. Kortingen op het gemeentefonds hebben als resultaat dat de Raad, in 2009 reeds 1,5 miljoen, en het afgelopen jaar 5,5 miljoen heeft bezuinigd voor dit jaar en de jaren daarna. Hier binnen is 2,2 miljoen structureel vrijgemaakt voor nieuw beleid.

Met heel veel genoegen kijk ik terug op de uitvoering van Carmen. Wie had dat gedacht een Spaanse opera tegen de achtergrond van een Hollandse molen en tijdens de première, limousines en avondkleding, het kan allemaal in Delfzijl, wat een succes! Landelijke aandacht voor een fantastisch evenement! Mooi, om nog lang van na te genieten.

De gemeenteraadsverkiezingen hebben net als de tweede kamer verkiezingen een versnippering van het politieke spectrum laten zien. Het huidige College met vijf wethouders, gesteund door vijf raadsfracties is derhalve het gevolg. De mate van versnippering en stabiliteit gaan over het algemeen niet hand in hand,een uitdaging dus, die we graag aangaan. Het vraagt evenveel verantwoordelijkheid van een ieder om de stabiliteit van het bestuur van de gemeente in deze situatie te continueren.

De ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl is weer onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Acantus en gemeente hebben ruim 18 miljoen afgeboekt op de grondexploitatie, een besluit met impact op de financiële positie maar ook positief, na tien jaar weer baas in eigen gemeente.

Per 1 januari is de nieuwe afdeling Vergunningverlening Toezicht en Handhaving van start gegaan. Een succes. Nieuw werk voor de gemeenten Bedum, Winsum en De Marne, maar ook voor Hoogezand is binnen gehaald, chapeau! Op DAL niveau wordt de laatste hand gelegd aan een ambtelijk voorstel om te komen tot een volledige integratie van onze ambtelijke organisaties, helaas zonder Eemsmond. De strategische samenwerking op het terrein van Economische zaken moet het komende jaar echt vorm krijgen en bij het woon en leefbaarheidsplan gaat het over verdelen van de schaarste. Dat vraagt niet alleen kijken wat een ander voor jou kan betekenen, maar ook vise versa, plus het plaatsen van het regionaal belang boven het eigen belang, een tikkeltje meer Eemsdeltagevoel is derhalve gewenst, Zie hier het medicijn. Recept: drie maal daags een week lang en je raakt het gevoel niet meer kwijt!

Het projectenboek, voortvloeiend uit de visie op het stedelijk gebied Appingedam/Delfzijl is klaar, een wensenlijst van projecten is het resultaat. De komende maanden zal er geprioriteerd moeten worden om de wensen te laten aansluiten bij de financiële en organisatorische mogelijkheden. Dat brengt mij bij het thema waar ik ook de afgelopen jaren uitvoerig aandacht aan heb besteed; de bevolkingsontwikkeling. Het afgelopen jaar is het aantal inwoners wederom gedaald echter minder de trend van de afgelopen jaren, 129 inwoners minder. De economische en financiële crises zijn daar zonder twijfel debet aan. Ondanks het feit dat de door de Raad ingestelde maatregelen als starterslening en stimuleringsregeling, die op zich zeer succesvol zijn, zit de woningmarkt op slot en is doorstroming beperkt mogelijk. Daarnaast worden we inmiddels geconfronteerd met leegstand in de koopsector.

Het thema krimp is door ons College op alle podia aan de orde gesteld. We zijn daar succesvol mee geweest. Succesvol in de zin van meer draagvlak onder de bevolking in het begrijpen van onze demografische ontwikkeling, maar ook in het verwerven van externe middelen. Rijk en Provincie hebben samen 29 miljoen beschikbaar gesteld voor de Eemsdelta regio, 17 miljoen is daarvan bestemt voor Delfzijl. De financiële ruimte die de Raad heeft vrijgemaakt zal voor een belangrijk deel, 8.5 miljoen worden benut om ons deel. Zo kunnen we de komende tien jaren rond de 30 miljoen investeren in de kwaliteit van onze samenleving. Dit resultaat is wel het gevolg van twee jaren intensief agenderen van het onderwerp krimp. Natuurlijk zijn we ons bewust van de keerzijde van deze werkwijze, de communicatie paradox. Er kan een trend versterkend effect vanuit gaan. We blijven overigens wel binnen onze samenleving met elkaar discussiëren over dit onderwerp. Inzicht en draagvlak blijven nodig om selectief en effectief te zijn. Vanzelfsprekend leggen we onze bevindingen eerst voor aan de samenleving. Steun van het maatschappelijk en inwoners is cruciaal voor succes, waarbij het bestuur het algemeen belang en de lange termijn niet uit het oog mag verliezen en een eigen verantwoordelijkheid blijft houden! Er is verhoudingsgewijs weinig geld beschikbaar en we kunnen het ons niet permitteren voor de langere termijn niet de duurzame oplossingen te realiseren. Dat vraagt visie en politieke moed, van College en Raad. We zullen moeten laten zien dat we het waard zijn het roer weer in handen te hebben.

Vanaf nu is de focus vooral gericht op prioriteiten stellen, uitvoering voorbereiden en projecten uitvoeren. Handen uit de mouwen en aan het werk. Waar komen de prioriteiten te liggen. Voor wat betreft de woningbouw heeft het afmaken van Noord onze prioriteit. Ook hier zullen we moeten bezien hoe we de marktvraag zo goed mogelijk faciliteren. Minder terugbouwen in de overige gebieden en meer andere functies toelaten is een deel van de oplossing. Ons centrum is het hart van de kern Delfzijl en de gemeente. Samen met Appingedam de drager van voorzieningen voor gemeente en regio. Belangrijk voor het centrum is het benutten van de relatie met het water en de haven. Minder winkels, maar ook de noodzaak om de combinatie van dagelijkse goederen, een sterk Vennenplein, en recreatief winkelen te versterken, vragen om ruimtelijk functionele aanpassingen. Het instellen van een fonds, samen met banken en ondernemers/eigenaren, voor het verplaatsen en herbestemmen van detailhandel in gebieden waar de winkelfunctie dreigt weg te vallen. We zijn daarover al ruim een jaar in gesprek met verschillende banken, over hun inzet voor onze regio.

Het project Marconi, een samenwerking tussen twee waterschappen, de Provincie en Rijkswaterstaat, richt zich op het voorkomen van het moeten verhogen van de huidige primaire kustwering. Omdat de stad anders helemaal van het water gekeerd is. We willen de stad nu juist meer met het water verbinden. De eerste resultaten van Marconi zijn binnen in de vorm van een alternatieve vooroever als kwelderwal langs het zeehavenkanaal en een verhoging van de schermdijk. Het komende jaar gaan we aan de slag met de inhoudelijke invulling van de zeewering, zeg maar de multifunctionaliteit: bescherming en recreatie. Eind dit jaar zijn de eerste mogelijkheden voor de zeewering bekend.

Het College ziet ook een verantwoordelijkheid voor de problematiek in de koopsector. In tegenstelling tot het Rijk zijn we van mening dat dit niet alleen overgelaten kan worden aan de markt zelf. We willen samen met anderen bezien in hoeverre we een bijdrage kunnen leveren, om de waardevastheid van de bestaande woningvoorraad gunstig te beïnvloeden. Er worden middelen gereserveerd voor de uitvoering van projecten in de dorpen en het College wil blijven investeren in toerisme en cultuur.

Op het terrein van de zorg zal er meer moeten worden samengewerkt tussen overheid, zorginstellingen en welzijn. Versterken van de zorgketen moet er uiteindelijk toe leiden dat we de komende jaren de zorgvraag op een verantwoorde wijze kunnen blijven bedienen. Het ontwikkelen en versterken van woonservicezoneâs in Noord, West en centrum is in dit verband een duurzaam perspectief. Dat betekent wel dat naast samenwerking ook zekerheid moet worden geboden door de overheid voor de langere termijn hetgeen mogelijk vraagt om onorthodoxe maatregelen.

Op het gebied van onderwijs stellen de onderwijs besturen voor om tot een concentratie model over te gaan, het geen betekent dat er gekoerst wordt op de bredeschool formule. De bredeschool in Noord zal het komend voorjaar worden geopend. Een forse investering en een geweldige impuls voor de wijk Noord.

Ik ben ervan overtuigd dat we met de mogelijkheden die we hebben, gegeven de omstandigheden een impuls aan de kwaliteit van leven in onze gemeente kunnen geven. Dat moet de inzet voor de komende jaren zijn.

Er komt een stedenband met Amsterdam. Ik heb veel waardering voor burgemeester van der Laan. De wijze waarop hij in zijn nieuwe functie vorm heeft gegeven aan opvattingen die hij ook als minister had vind ik grote klasse! Geen ontwikkelingswerk, maar een gelijkwaardige relatie, waarbij ook de partnergemeenten van betekenis zullen zijn naar de hoofdstad. Uiteraard komt de relatie ten goede aan onze partners in de regio.

Het Eemsmond gebouw ontwikkelt zich meer en meer als het netwerk voor de economische ontwikkeling en ook als het kenniscentrum op dit terrein. Naast de RABO bank, de vestiging van het SeaportsExperienceCentre, de vestiging van SBE, Syntens (als onderdeel van het ministerie van EZ), de Kamer van Koophandel en het MKB ondernemershuis. Een succesformule dus. Voeg daar nog bij de komst van de nieuwe school, voor Zeevaart, Energie en Procestechniek waarvan we de plannologische procedure dit jaar hopen af te ronden, en het succes van SBE en Noorderpoort als het gaat om het project TOA (Technische Opleidingen en Arbeidsmarkt) en het plaatje is compleet, een geweldige impuls voor de Eemsdelta op het terrein van arbeidsmarkt en onderwijs.

Ik rond af. Guido Weyers zei tijdens zijn oudejaarsconference, ik citeer: âNederland zit blijkbaar te wachten op politici die zeggen wat mensen denken. Ik denk dat mensen misschien wel meer op politici moeten wachten die zeggen wat nog niet bedacht is. â Einde citaat. Ik wens U naast een goede gezondheid en voorspoed en geluk een gemeentebestuur toe, van de laatste categorie, die zich ook in 2011 voor U inzet in het belang van stad gemeente en regio!

Dat brengt mij bij het volgen de onderdeel in het programma van vanavond. Er zijn meer, veel meer mensen die zich in positieve zin hebben laten zien in en buiten Delfzijl. Zij zijn allen ambasadeurs en promotors van onze gemeente en regio. Niet altijd in het zonnetje, maar vandaag wel! Zie, luister en overtuig U zelf, Delfzijl op de kaart!