Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 11.01 - De Buitengewoon Opsporingsambtenaren zijn begonnen

Op 1 januari 2011 zijn bij de gemeente Boskoop de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) begonnen. Zij surveilleren en houden toezicht in het centrum van Boskoop. De gemeente wil hiermee de overlast bestrijden, die leidt tot ergernissen bij inwoners en bezoekers, en tot vervuiling en beschadiging van de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan foutparkeren, het nuttigen van alcohol in het openbaar en het achterlaten van hondenpoep. Een schone, hele en veilige leefomgeving is één van de speerpunten van dit college.

Van 1 oktober tot en met 31 december 2010 surveilleerden er al toezichthouders in het centrum van Boskoop. Om iedereen aan het nieuwe toezicht te laten wennen, bekeurden zij nog niet maar deelden waarschuwingen uit in de vorm van een rode kaart. De nieuwe Boa's delen wel een bekeuring uit als iemand een overtreding begaat. Zij zijn daartoe ook wettelijk bevoegd.

Bevoegdheden
In aanvulling op de taak van de politie, zien de Boa's toe op de naleving van bepaalde wet- en regelgeving, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de APV staat wat wel en niet mag in de gemeente op het gebied van openbare orde, evenementen, veiligheid op straat, overlast, hondenpoep en nog veel meer. Op overtredingen van de APV staan sancties.

De Boa's houden ook toezicht op het naleven van verkeersregels en de Afvalstoffenverordening. De Boa's kunnen boetes uitschrijven voor bijvoorbeeld fout parkeren, het rijden op de stoep en het verkeerd aanbieden van huis- en grofvuil.

Staande houden
De Boa's zijn bevoegd om personen die een overtreding begaan, staande te houden. Dat houdt in dat zij vragen naar een identiteitsbewijs van de overtreder. De overtreder is verplicht hieraan mee te werken. Afhankelijk van de overtreding en de situatie kunnen de Boa's de politie inschakelen of zelf de overtreder aanhouden.

De Boa's zijn er doordeweeks en in het weekend op wisselende dagen en tijdstippen. Zij zijn te herkennen aan hun uniform en kunnen zich ook legitimeren.