Waterleidingmaatschappij Drenthe

Herstel heideterrein waterwingebied Gasselte10 januari 2011 Â

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) herstelt, in samenwerking met de Bosgroep Noordoost Nederland, een perceel langs de Borgerweg dat in 1968 nog echte heide was. Dat betekent dat het merendeel van de bomen wordt gekapt en het terrein wordt afgeplagd. Plaggen is het weghalen van de humusrijke bovenlaag. Hierdoor krijgt de typische heidevegetatie, dit zijn planten die graag een voedselarme bodem hebben, zoals struikhei, dophei en zonnedauw volop kansen om zich te ontwikkelen. En daarvan kunnen ook andere bedreigde en kwetsbare soorten profiteren.

Rode lijst
Eind 19e eeuw lag Gasselte te midden van woeste heidegronden. Gedurende de 20e eeuw is het areaal heide fors geslonken. Op de resterende heidepercelen komen diverse planten en dieren voor die op de rode lijst zijn vermeld; plant- en diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Herstel van heideterreinen biedt voor veel soorten ontwikkelingsmogelijkheden.

Heidelandschap
Een heidelandschap is een halfnatuurlijk landschap. Dit wil zeggen, dat zonder het ingrijpen van de mens in de natuurlijke processen, de heide als biotoop zou verdwijnen. Om de heide te behouden en verbossing tegen te gaan, moeten bepaalde delen systematisch worden gekapt en geplagd. Het is een zeer arbeidsintensieve klus. De plaggen werden tot 1920 gebruikt als brandstof en als bodembedekking in de potstal. Ook nu wordt nog geplagd, maar dan in het kader van natuurbehoud.