Fotopanorama Almere en Eindhoven op postzegelvel

10/01/2011 10:52

TNT Post

DEN HAAG, 10 JANUARI 2011 - Almere en Eindhoven hebben sinds vandaag elk een eigen postzegelvel in de serie Mooi Nederland 2011 van TNT Post. De postzegelvellen tonen panoramisch geschakeerde foto's die de mooiste gebouwen van deze twee steden weergeven. De postzegels zelf zijn opgebouwd uit drie steeds groter wordende cirkels met daarin een landkaart, woontoren en een luchtfoto.

Almere

De eerste woningen in Almere werden in 1976 opgeleverd en als gemeente is de stad nog geen dertig jaar oud. Maar in die enkele decennia ontwikkelde Almere zich tot een van de tien grootste steden van Nederland, met nu 190.000 inwoners. Almere heeft de ambitie om de komende twintig jaar door te groeien tot de vijfde stad van Nederland, met een toekomstig aantal van 350.000 inwoners. Daarvoor is nog alle ruimte, zoals ook het postzegelvel Mooi Nederland Almere laat zien. De rust, de ruimte en het water vragen aandacht op dit postzegelvel. Verder ziet men een overvloed aan moderne gebouwen, waaronder de woontoren Silverline, het stadhuis en de bibliotheek.

Eindhoven

Het postzegelvel laat duidelijk zien dat Eindhoven een moderne stad is, met bijbehorende architectuur. Voorbeelden hiervan zijn de Vesteda Toren, de Design Academy Eindhoven en het bekende Evoluon. Verder is er veel aandacht voor de positie van Eindhoven als stad van techniek en industrie, met DAF en Philips als illustere namen. Deze en andere bedrijven hebben - net zoals de instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek - ook veel invloed gehad op de ontwikkeling van de stad. Door de industriële ontwikkeling is Eindhoven doorgegroeid tot de vijfde stad van Nederland, met momenteel 215.000 inwoners.

Over de ontwerper en de postzegels

De postzegelvellen zijn ontworpen door grafisch vormgever Huug Schipper van Studio Tint uit Den Haag. "Het is natuurlijk een hele eer wanneer zo'n opdracht je wordt gegund", aldus Schipper. "Een van de mooiste die ik ooit heb gekregen. Voor een vormgever is een postzegel toch wel het summum van wat grafisch mogelijk is.

Het basisidee voor het postzegelvel was de 'groeten-uit' kaart; de bekende kaarten met een verzameling beelden waar een stad trots op is. Alle foto's op het vel zijn (behalve de luchtfoto's) door Schipper zelf gemaakt en niets is gephotoshopt. Er is een gelaagdheid in het postzegelvel waar te nemen; op het eerste gezicht zijn het drie panorama's van de stad, tot je verder kijkt en ziet dat elk uitzicht weer is opgebouwd uit kleinere foto's die steeds ten opzichte van elkaar verschoven zijn, zoals ook een stad meer is dan een optelsom van alle mensen en gebouwen die je er kunt aantreffen.

De oplage is 85.000 postzegelvelletjes Almere en 85.000 postzegelvelletjes Eindhoven. De postzegels zijn vanaf 10 januari 2011, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, online via www.collectclub.nl en bij de reguliere verkooppunten in de betreffende steden. De geldigheid van de postzegels voor de frankering is onbepaald.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf distribueert daarnaast post in een aantal Europese landen. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in het derde kwartaal van 2010 bedroeg 1.018 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT