Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch op een postzegel

10/01/2011 11:04

TNT Post

DEN HAAG, 10 JANUARI 2011 - Vandaag verschijnt de persoonlijke postzegel van de

Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. De uitgave van deze postzegel valt samen met de afronding van de ingrijpende restauratie die de Sint-Jan de afgelopen tien jaar heeft ondergaan.

De aanvraag voor deze postzegel kwam van de Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur (ABC) uit 's-Hertogenbosch. De stichting wil hiermee de aandacht vestigen op de belangrijke plek die de Sint-Janskathedraal inneemt in de religieuze architectuur van Nederland.

De kathedraal is een voorbeeld van Brabantse gotiek, waarvan andere voorbeelden in onder meer Antwerpen, Breda en Brussel te vinden zijn. Als enige gotische kerk in Nederland beschikt de Sint-Jan over dubbele luchtbogen, met 96 daarop geplaatste luchtboogfiguren.

Op de Persoonlijke Postzegel Sint-Janskathedraal staat een foto van de zuidzijde van de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch, 's ochtends genomen vanaf de Parade. Zichtbaar zijn de westtoren, de zuidzijde van het schip waarvan de dubbele luchtbogen op de steunberen rusten en het zuidelijk portaal met toegang tot het transept en daarachter de koepel. Rechts op de foto is achter het zuidelijk portaal nog een klein deel van het koor te ontwaren.

De foto is van de hand van de Bossche fotograaf Ernst van Mackelenbergh. De foto is bijzonder omdat de bomen op de Parade inmiddels zo zijn gegroeid dat het nu onmogelijk is een dergelijke foto met vrij zicht op de zuidzijde te maken.

Verkrijgbaarheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Collect Club in Groningen, via de Onlinewinkel op www.collectclub.nl en bij alle Bruna's.

Deze Persoonlijke Postzegel is de eerste zelfklevende grijze variant.

Naast een postzegelvel met 10 gelijke postzegels verschijnen er een postzegelmapje en een eerstedagenvelop. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Over TNT Post

TNT Post verwerkt dagelijks 15 miljoen poststukken (waarvan 400.000 pakketten) met ruim 7,6 miljoen bestemmingen in Nederland. Het bedrijf distribueert daarnaast post in een aantal Europese landen. Van groeiend belang zijn diensten die elektronische data omzetten in fysieke post. TNT Post is in de eerste plaats actief op het gebied van post: collectie, sortering, transport en aflevering van brieven en pakketten. Daarnaast is de onderneming gespecialiseerd in data- en documentdiensten, direct mail, e-commerce en internationale post. TNT Post heeft zo'n 58.000 mensen in dienst in Nederland. De omzet van TNT Post in het derde kwartaal van 2010 bedroeg 1.018 miljoen euro. TNT Post is onderdeel van TNT N.V. TNT is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderneming en heeft partnerschappen gevormd met het World Food Programme en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om wereldwijd tegen honger en milieuvervuiling te strijden.

EINDE BERICHT