Ingezonden persbericht


Persbericht

Toename overtredingen tijdens vuurwerkverkoop

Zwolle, 10 januari 2011

Bij de 145 Overijsselse vuurwerkverkopers is in de week van oud en nieuw gecontroleerd op het zorgvuldig omgaan met vuurwerk. Er zijn 62 overtredingen geconstateerd. Bij 93 verkooppunten was alles prima in orde. Dit blijkt uit gegevens van de Overijsselse gemeenten en de provincie. Ruim voor de verkoop is er al gecontroleerd op veiligheidsvoorzieningen zoals de branddetectie en sprinklers. Deze moeten in orde zijn als een ondernemer vuurwerk wil opslaan en verkopen.

De meeste overtredingen tijdens de verkoopdagen vonden plaats bij de opslag van vuurwerk. Zoals sprinklers die niet goed kunnen werken omdat het vuurwerk te dicht tegen de wanden staat of te hoog is opgestapeld. Of nog kwalijker: de vuurwerkopslag in een ruimte zonder sprinklers. Andere voorbeelden zijn niet-zelfsluitende kluisdeuren, te grote hoeveelheden vuurwerk in de verkoopruimte en vuurwerk dat binnen handbereik van het publiek ligt. Dit jaar was er een toename van overtredingen met carbid. Het ging om de opslag van carbid in een gesprinklerde ruimte, was er meer carbid op voorraad dan vergund of ontbraken de veiligheidsinformatiebladen. De ondernemers moesten deze overtredingen binnen korte tijd (soms zelfs direct) beëindigen. Was het de eerste keer dat de overtreding gemaakt is dan volgde alleen een waarschuwing. In 4 gevallen is proces verbaal opgemaakt wegens herhaling.

Toename overtredingen
De laatste jaren neemt het aantal geconstateerde overtredingen tijdens de verkoop toe. Gedeputeerde Ranter: "De risico's zijn minimaal als de veiligheidsvoorzieningen goed zijn én als de ondernemers zorgvuldig omgaan met vuurwerk. Natuurlijk is er hectiek tijdens de verkoop. Toch lukt het 60% van de ondernemers om de opslag en verkoop van vuurwerk goed te organiseren, het kan dus wel".

Aantal
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
verkooppunten
145

142
140
143
135
134
125
overtredingen
62
54
48
28
30
19
45

Vuurwerkbesluit
Verkopers van vuurwerk hebben te maken met regels uit het Vuurwerkbesluit. Hierin staan voorschriften over de opslag, bewerking en verkoop van consumentenvuurwerk. De opslagruimtes moeten bijvoorbeeld zestig minuten brandwerend zijn, een zekere afstand tot andere gebouwen hebben (afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die ze in huis hebben) en voorzien zijn van goedgekeurde brandmelders, ontruimingsalarm, sprinklerinstallaties en zelfsluitende deuren. Gemeenten, provincie, politie en brandweer hebben in het Vuurwerkconvenant Overijssel afspraken gemaakt om de regels uit het Vuurwerkbesluit op dezelfde manier te handhaven.

Het vuurwerkconvenant is een onderdeel van de bestuursovereenkomst 'Samenwerking handhaving Overijssel'. Hierin hebben de gemeenten, provincie, waterschappen, politie, Openbaar Ministerie en rijksinspecties afspraken gemaakt om de handhavingsamenwerking te verbeteren. Het Bestuurlijk Provinciaal Handhavingsoverleg Overijssel is initiatiefnemer en eindverantwoordelijke voor de bestuursovereenkomst.