PwC: Amerikanen domineren ranglijst grootste softwareleveranciers

10/01/2011 14:16

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 10 januari 2011 - Amerikaanse softwaremakers domineren de ranglijst van de top-100 grootste softwareleveranciers. Maar liefst negen Amerikaanse leveranciers staan in de top-10. De ranglijst wordt aangevoerd door Microsoft, IBM en Oracle. De eerste Nederlandse softwareleverancier is terug te vinden op de 77ste plaats, zo blijkt uit het rapport 'Global software leaders: key players & market trends' van PwC. Naast diverse ranglijsten beschrijft PwC hierin de belangrijkste trends van de wereldwijde software industrie, mede gebaseerd op interviews met topmensen van leidende softwarebedrijven.

Volgens het rapport zijn de explosieve populariteit van mobiele toepassingen, het groeiende consumentisme van technologie en de doorbraak van cloud computing de wereldwijde trends die ertoe leiden dat softwarebedrijven hun verdienmodellen heroverwegen, meer dan ooit samenwerken en meer focussen op veranderende behoeftes en gedragingen van consumenten. Deze ontwikkelingen hebben met name invloed op het ontwerp en de uitrol van software, de distributiekanalen en de economische aspecten van softwarelicenties.

Volgens Ilja Linnemeijer, director bij PwC, leidt op cloud computing gebaseerde dienstverlening tot een fundamentele verandering van verdienmodellen. "Er vindt een verschuiving plaats van software als een product naar software als een dienst." Ook de populariteit van mobiele toepassingen verlangt volgens Linnemeijer een andere mindset van softwareleveranciers. "De programmatuur van vandaag is flexibel, zodanig dat het toepasbaar is op verschillende platformen en toestellen, onafhankelijk van locatie en tijd. Linnemeijer ziet daarnaast ook dat de traditionele lijnen tussen de markt voor bedrijfssoftware en consumentensoftware vervagen. "Dat houdt verband met een nieuwe generatie werknemers die of heel tech-savvy (mensen met veel interesse in elektronische gadgets) zijn of behoefte hebben aan optimale synergie tussen de technologie die ze op het werk en thuis gebruiken"

De software-industrie groeit de komende vier jaar het snelst in Azië, met jaarlijkse groeipercentages tussen circa 6% en 8%. De groei in Amerika en Europa blijft daarentegen met jaarlijkse groeipercentages van rond de 5% achter op het wereldwijde gemiddelde, zo blijkt uit het PwC-rapport.

De Global Top 100 Software Vendors- gerangschikt op omzet uit software treft u aan in het rapport.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl