Gemeente Brummen


Nieuwe beheersverordening begraafplaatsen Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-01-2011)

Door een wijziging in de Wet op de lijkbezorging, moet de gemeente de huidige beheersverordening en het uitvoeringsbesluit aanpassen.

De gemeente kent voor haar begraafplaatsen een beheersverordening en een uitvoeringsbesluit. In de beheersverordening staan de voorwaarden voor het gebruik van de begraafplaatsen. In het uitvoeringsbesluit staan met name regels over de grafbedekkingen. De huidige beheersverordening en uitvoeringsbesluit dateren van maart 1998.

De gemeente moet deze stukken aanpassen door wijzigingen in de Wet op de lijkbezorging. Ook is een aantal zaken aangepast om de verordening en het uitvoeringsbesluit beter aan te laten sluiten bij de praktijk. De beheersverordening en het uitvoeringsbesluit zijn van toepassing op nieuw uit te geven graven en nieuw af te sluiten overeenkomsten op de gemeentelijke begraafplaatsen in Brummen, Eerbeek en Hall.

Benamingen
De wijzigingen als gevolg van de wetswijziging, gaan vooral over gewijzigde benamingen. Zo heette een graf met grafrechten eerst een eigen graf; nu heet dat een particulier graf. De overige doorgevoerde wijzigingen hebben ondermeer betrekking op een verruiming van de mogelijkheden om grafmonumenten te plaatsen, de mogelijkheid om in een algemeen graf begraven te worden (een graf zonder grafrechten) en een verbod op het meenemen van dieren op de begraafplaats (met uitzondering van blindegeleide- en Soho-honden.

Het college heeft de Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen voor de gemeente Brummen 2011 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. In de raadsvergadering van 17 februari wordt de verordening waarschijnlijk behandeld. Het college heeft het uitvoeringsbesluit op 4 januari vastgesteld. De verordening en het uitvoeringsbesluit kunt u lezen op www.brummen.nl.