West-Europeaan pessimistisch over ontwikkeling economie

10/01/2011 14:33

MarketResponse Nederland BV

Bijna vier op de tien inwoners van West-Europa verwachten in 2011 economische problemen in hun land. Het meest pessimistisch zijn de Fransen, de Britten en de Spanjaarden. Zes op de tien Fransen verwachten een jaar van economische problemen. In Groot-Brittannië en Spanje is dit de helft van de bevolking. Niet geheel onverwacht is ook een meerderheid van de IJslandse bevolking (57%) pessimistisch over de economische situatie van hun land in 2011. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van MarketResponse.

Nederlanders zijn wat positiever dan andere West-Europeanen. Een kwart verwacht een jaar van economische problemen. Zes op de tien Nederlanders verwachten dat de economische situatie dit jaar hetzelfde zal blijven als in 2010.

Opkomende landen hoopvol, rijke landen pessimistisch

Uit het onderzoek blijkt verder dat de opkomende economieën, de zogenaamde BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) relatief het meest hoopvol zijn over de economische situatie van hun land in 2011. In de BRIC landen is gemiddeld de helft van de inwoners optimistisch en één op de zeven pessimistisch. Dit in tegenstelling tot de rijkste landen van de wereld, de G7 (VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan). Binnen de G7 zijn er aanmerkelijk meer pessimisten (36%) dan optimisten (17%).





http://bit.ly/giqbkA