Gemeente Spijkenisse


Koninklijke onderscheiding voor Richard de Bijl

10 januari 2011

Koninklijke onderscheiding voor Richard de Bijl; fotografie: Cock de Koninck

Richard de Bijl ontving zaterdag 08 januari 2011 een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Salet.

Richard de Bijl ontving zaterdag 08 januari 2011 een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Salet. De heer De Bijl werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in Sportschool De Bijl & Gross in Spijkenisse. Die avond werd de Kagami Biraki gevierd, een traditionele Japanse festiviteit die samenvalt met de Japanse nieuwjaarsperiode.

Richard De Bijl was van 1969 tot 2000 judoka, trainer en coach. Hij werd verscheidene malen Zuid-Hollands kampioen. In 1976 was hij kampioen Budokai Rijnmond. Hij won een zilveren medaille bij het NK Militairen en bij het NK Clubteams.

Hij was ook trainer en coach van diverse Nederlandse teamkampioenen. Tijdens het Wereld Kampioenschap in 1986 en het Europees Kampioenschap in 1987 bereikte hij als coach van Chita Gross samen met haar respectievelijk de 3e en 2e plaats.

In 2003 tijdens de World Masters Kata in Londonderry (Ierland) behaalde hij de 1e plaats bij Kime-no-Kata en de 4e plaats bij Ju-no-Kata. In 2004 bereikte hij tijdens de World Masters Kata in Tokyo de 4e plaats Koshiki-no-Kata. In 2006 nam hij deel als Kata Judge tijdens de Europese en Wereld Kampioenschappen en World Cup Judo.

In 1973 behaalde de heer De Bijl diploma B (het hoogst haalbare) voor onderricht in judo en ju jitsu. Van 1974 tot 1998 was hij lid van de dangraden-commissie judo en examinator in het district Zuid-Holland. Hij is nog steeds examinator.

De heer de Bijl verzorgde op uitnodiging van de Zweedse Judo Bond, tussen 1975 en 2003 de promotie van judo in Zweden. Sinds 1988 vervult hij diverse nationale functies zoals:

* lid van de Nationale Talent Ontwikkelingswerkgroep Judo
* voorzitter van de Nationale Jeugd Commissie Judo
* voorzitter van de Nationale Bijscholingscommissie Judo

In 1989 was hij de organisator van het complete feestprogramma '50 jaar Judo Bond Nederland'.

In de perioden 1992 tot 2007 was de heer De Bijl 15 keer medeorganisator van de Open Chitari van Spijkenisse, waar deelnemers van 18 verschillende nationaliteiten aan deelnamen. Dit is één van de grootste judotoernooien van Nederland.

Sinds 2006 is hij organisator van het Nederlands kampioenschap Kodokan Kata. Ook is hij trainer van de kata-kernploeg van de Judo Bond Nederland. Hij heeft er voor gezorgd dat de opleiding Nationaal Kata Judge in Spijkenisse gevolgd kan worden.

Verder heeft hij in samenwerking met anderen meerdere boeken over Judo Kata geschreven. Zijn nieuwste boek is getiteld `Kodokan Goshin Jitsu'.

Richard de Bijl is eigenaar van een sportschool in Spijkenisse, met meer dan 400 actieve leden.