Gemeente Leidschendam-Voorburg



Leidschendam-Voorburg: geen afvalbrengstation in Vlietzone

10 januari 2011 - De gemeente Leidschendam-Voorburg is niet enthousiast over het plan van regionaal reinigingsbedrijf Avalex om in de Vlietzone een regionaal afvalbrengstation te vestigen. Avalex wil hiervoor een locatie gebruiken aan de Waterpas op het Haagse bedrijventerrein Westvliet. Een brengstation past niet binnen het door de gemeente gewenste ontwikkelingsperspectief voor de Vlietzone en doet ernstige afbreuk aan de kwaliteit van het gebied.

Veel groen
Leidschendam-Voorburg streeft namelijk naar een zo groen mogelijke Vlietzone. De Vlietzone moet een robuust, openbaar toegankelijk en aantrekkelijk gebied zijn met ruimte voor groen, natuur, recreatie, landgoederen en sport. Zij biedt ook mogelijkheden voor een passende stedelijke ontwikkeling. Bovendien staat de beoogde ontwikkeling aan de Waterpaslocatie haaks op de ambities die geformuleerd zijn in het Regionaal Structuurplan Haaglanden en de Provinciale Structuurvisie.

Ernstige afbreuk
Burgemeester en wethouders verwachten dat de voorgestelde vervanging van de huidige afvalbrengstations van de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk efficiencyvoordelen kan opleveren. Die vervanging mag echter niet plaatsvinden in de Vlietzone, waar die ernstige afbreuk doet aan de huidige en toekomstige (groen-)kwaliteiten van het gebied. Bovendien zou de vestiging van een regionaal brengstation op deze locatie aanzienlijk meer verkeer over de Westvlietweg genereren. Dit vindt het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg niet wenselijk. Tot slot lopen de beoogde ontwikkelingen vooruit op de ontwikkeling van een integrale visie voor de Vlietzone.

Dit standpunt heeft zowel het huidige als het voormalige college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg gehuldigd binnen het Algemeen Bestuur van Avalex.