Duits-Nederlandse Handelskamer

Alle seinen op groen in Duitsland

Den Haag, 10 januari 2011

2011 zal voor de Duitse economie een zeer positief jaar worden. Dat blijkt uit enquêtes onder Duitse ondernemingen en inschattingen van Duitse economen. Nadat 2010 de verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen - de voorspelde economische groei van 1,6 procent werd uiteindelijk 3,8 procent - zal de groei ook in 2011 voortduren. Uit een enquête van het economisch instituut ifo onder Duitse ondernemingen blijkt dat 66 procent een slechts licht afgezwakte groei ten opzichte van het voorgaande jaar verwacht. 19 procent verwacht zelfs dat de groei nog verder zal toenemen.

De export was in 2010 de drijvende kracht achter de groei en dat zal ook in 2011 zo blijven. Vooral in de opkomende economieën zijn Duitse auto's, machines en chemische producten zeer in trek. Toch zal de groei dit jaar in toenemende mate ook op de binnenlandse bestedingen steunen. "De toenemende productie en omzet zorgen er samen met de lage rente voor dat bedrijven meer gaan investeren. Dit biedt ook voor Nederlandse ondernemingen kansen om in Duitsland opdrachten binnen te halen", aldus Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). 29 procent van de door ifo ondervraagde bedrijven zegt in 2011 meer te zullen investeren dan in het afgelopen jaar. Er wordt dan vooral geïnvesteerd in modernisering en uitbreiding van machineparken. Omdat uitbreiding van de productiecapaciteit vaak gepaard gaat met nieuwe bedrijfsgebouwen zal ook de bouwindustrie meeprofiteren van de groei.

Naast uitbreiding van machineparken zullen ook personeelsbestanden worden uitgebreid. 21 procent van de ondernemingen geeft aan in 2011 extra personeel in dienst te zullen nemen. Dit heeft een positieve invloed op de inkomens-zekerheid en het consumentenvertrouwen. "De Duitse privébestedingen zullen in 2011 dan ook navenant toenemen. Dit is goed nieuws voor Nederlandse exporteurs en de Nederlandse logistieke sector", aldus Gerberding. Gemiddeld verwachten de economische instituten dat de binnenlandse bestedingen dit jaar met 2 procent zullen stijgen ten opzichte van 2010. Momenteel groeit de Duitse import volgens het Duitse bureau voor de statistiek al sneller dan de export. Ook de importen uit Europese buurlanden profiteren van deze groei, waardoor Duitsland deze landen in 2011 versterkt conjunctureel op sleeptouw zal nemen. "Nederland zal hier als één van de belangrijkste handelspartners van Duitsland zeker de vruchten van plukken", zegt Gerberding.

Naast een in Europees vergelijk stabiel gebleven krediet- en onroerend goedmarkt hebben de hervormingen en loonmatiging van de afgelopen jaren de Duitse concurrentiepositie verbeterd. Daardoor reageren de arbeidsmarkt en de binnenlandse bestedingen nu veel sneller op conjuncturele signalen.

DNHK: Desinteresse voor Duits gevaar voor economie

Den Haag, 20 december 2010

De Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag kijkt met zorg naar de uitslag van een recente enquête onder Nederlandse scholieren. Volgens dit onderzoek, dat dagblad Trouw afgelopen zaterdag 18 december 2010 publiceerde, doen leerlingen in het voortgezet onderwijs in Nederland zelden hun best om hoge cijfers te halen en al helemaal niet voor het vak Duits. "Het gebrek aan interesse voor de Duitse taal zal op de langere termijn schadelijk zijn voor de Nederlandse economie", zegt Axel Gerberding, directeur van de DNHK.

Volgens Trouw heerst er een cultuur waarin leerlingen tot op een tiende achter de komma berekenen wat ze moeten halen om over te gaan. Buitenschoolse activiteiten vindt de gemiddelde scholier veel belangrijker dan het halen van hoge cijfers. Opvallend is dat het vak Duits hier volgens Trouw in het bijzonder onder te lijden heeft. Een derde van de havo- en vwo-scholieren haalt op het centraal schriftelijk examen gemiddeld nog geen zes voor Duits. Hiermee scoort de Duitse taal nog slechter dan Frans en zelfs Latijn, vakken die het op zichzelf genomen ook al slecht doen. Reden hiervan zou het imago van het vak zijn. "Duits is zo ongeveer het minst `coole' vak dat er is. Je maakt geen indruk op je vrienden als je daar hoge cijfers op haalt", zegt Toon van der Ven, voorzitter van de Vereniging van Leraren in Levende Talen (VLLT), in Trouw.

De praktijk op de scholen staat in schril contrast met de situatie in het bedrijfsleven. Hier staat men juist te springen om arbeidskrachten die over een goede kennis van het Duits beschikken. "De vraag is hoe `cool' de scholieren van nu het over vijf jaar vinden als hun carrièrekansen door hun gebrekkige taalkennis aanzienlijk kleiner blijken dan gedacht", aldus Gerberding: "Het idee dat Engels de enige relevante taal zou zijn is een grote misvatting." Duitsland is van oudsher al de belangrijkste handelspartner van ons land en zeker nu de Duitse economie als eerste in Europa met sneltreinvaart uit de crisis komt is kennis van de Duitse taal en cultuur in het Nederlandse bedrijfsleven belangrijker dan ooit tevoren. Uit een enquête van de DNHK en exportorganisatie Fenedex bleek al in 2007 dat bijna 83 procent van de Nederlandse bedrijven Engels niet voldoende achten om in Duitsland succes te hebben. "De scholen mogen niet capituleren", aldus Gerberding: "Ze moeten eerder nadenken hoe ze het imago van de Duitse taal bij jonge mensen kunnen verbeteren."