Artsen zonder Grenzen

Beloftes Haiti moeten waargemaakt worden - rapport Artsen zonder Grenzen âHaïti 1 jaar laterâ

10-01-2011

Woensdag is het één jaar geleden dat een aardbeving het leven eiste van 222.000 Haïtianen en 1,5 miljoen mensen dakloos maakte. Ondanks de grootste humanitaire hulpactie ooit, moeten mensen nog steeds in weerzinwekkende omstandigheden zien te overleven. Internationale (hulp)organisaties moeten de beloften die ze aan de Haïtiaanse bevolking, internationale donoren en donateurs hebben gemaakt, waarmaken en omzetten in concrete acties, aldus Artsen zonder Grenzen.

Terwijl langetermijnplannen voor heropbouw worden uitgevoerd, moeten de urgente humanitaire noden gelenigd worden. Vandaag brengt Artsen zonder Grenzen een rapport uit met een overzicht van de door haar gegeven hulp in Haïti, een analyse van de huidige situatie in de gezondheidszorg en de plannen voor de toekomst.De hulpoperatie in Haïti is de grootste hulpactie na een ramp in de geschiedenis van Artsen zonder Grenzen tot nu toe.

Internationale hulp

Het internationale hulpcoördinatiesysteem kan niet doeltreffend op nieuwe noodsituaties reageren, zo bleek uit het hoge tempo waarmee cholera zich door het hele land kon verspreiden. De algemene toegang tot basisgezondheidszorg is weliswaar verbeterd, maar water- en hygiënische voorzieningen moeten dringend verbeterd worden. Ook moet er behoorlijk tijdelijk onderdak komen voor de één miljoen mensen die nog steeds in tenten wonen.

Transparantie en verantwoording

Hans van de Weerd, directeur Artsen zonder Grenzen: `Er is het afgelopen jaar enorm veel geld beschikbaar gesteld voor Haïti, Artsen zonder Grenzen mocht wereldwijd 104 miljoen euro ontvangen en heeft dat ook in 2010 volledig uitgegeven aan hulp in verband met de aardbeving en de cholera-epidemie. Juist vanwege de overweldigende steun die wij mochten ontvangen, van het publiek in Nederland en wereldwijd en het vertrouwen dat zij ons hebben geschonken, vinden wij het des te belangrijker om zo transparant en volledig mogelijk te zijn over wat wij met het geld hebben gedaan én wat wij hebben bereikt voor de mensen in Haïti. De blijvende steun aan Artsen zonder Grenzen en de toewijding van onze Haïtiaanse medewerkers, die ondanks hun eigen persoonlijke verlies doorwerkten om hulp te bieden, sterkt ons in onze vastberadenheid om de mensen bij te staan.'

Rapport: Haïti 1 jaar later

Het rapport bevat een verantwoording van de bestedingen, alsook een overzicht van de activiteiten en de plannen voor de toekomst. Artsen zonder Grenzen heeft meer dan 358.000 mensen behandeld, 16.500 operaties uitgevoerd en 15.100 vrouwen geassisteerd bij de bevalling (cijfers tot en met 31 oktober). 5.700 operaties werden uitgevoerd in de eerste 3 maanden na de aardbeving, waarmee Artsen zonder Grenzen een van de grootste uitvoerders was van chirurgische zorg. Ook hebben Artsen zonder Grenzen hulpverleners gerekend tot 1 januari 2011 meer dan 91.000 patiënten voor cholera behandeld, meer dan de helft van de 171.300 gevallen die er landelijk zijn gerapporteerd.

Ziekenhuizennetwerk

Artsen zonder Grenzen zal een netwerk van 6 eigen ziekenhuizen in Port-au-Prince opzetten en daarnaast 2 overheidsziekenhuizen ondersteunen. Daarvan zullen 3 ziekenhuizen compleet nieuw gebouwd worden in 2011. Daarnaast runt Artsen zonder Grenzen een algemeen ziekenhuis in de plaats Léogâne. Hiervoor heeft Artsen zonder Grenzen voor 2011 een budget gepland van 46 miljoen euro. De zorg richt zich vooral op verloskundige, spoedeisende en traumahulp.