Openbaar Ministerie

OM en politie weerleggen berichtgeving Telegraaf over sporenonderzoek

10 januari 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie en de Politie Haaglanden weerleggen de berichtgeving in de Telegraaf van vandaag met de kop "Kleding slachtoffer niet onderzocht".
De inhoud van het bericht is feitelijk onjuist en inmiddels is de hoofdredactie van de Telegraaf om een rectificatie gevraagd.

De krant stelt dat in het onderzoek naar de moord op Anneke van der Stap bewijsmateriaal van mogelijk cruciaal kaliber is vernietigd. Volgens de krant is de kleding van Anneke niet op sporen onderzocht. Door de kleren vervolgens te wassen - om ze voor tactische doeleinden te gebruiken - zouden eventuele sporen voorgoed zijn vernietigd. Dat is onjuist.

Nadat het lichaam van Anneke van der Stap op 22 juli 2005 in de bosjes aan het Jaagpad in Rijswijk was gevonden, heeft de forensische opsporing grondig onderzoek gedaan op de locatie. Onderzoek naar de kleding die Anneke van der Stap aan had, maakte hiervan deel uit.

Sporenonderzoek
De forensische opsporing van Politie Haaglanden bemonsterde de kledingstukken van Anneke van der Stap op haren en vezels. Gezien de staat waarin het lichaam en de kleding verkeerden, was onderzoek naar contactsporen (dna-materiaal van derden) niet zinvol. Na het onderzoek zijn de bemonsteringen van de kleding door het NFI onderzocht.

Vervolg van het onderzoek
Na het sporenonderzoek zijn de kledingstukken van Anneke van der Stap gewassen, om zo vervolgens aan het publiek te kunnen tonen. Het rechercheteam, dat onder leiding van het OM onderzoek verrichtte, hoopte hiermee mensen te vinden die Anneke kort voor haar verdwijning en overlijden nog hadden gezien.