Nieuw Leven voor Grand Theatre Breda

10/01/2011 15:30

Ouborg Group

Breda krijgt z'n 'kroonjuweel' terug. Op maandag 10 januari 2011 werd, symbolisch, de eerste steen gelegd van het fameuze Grand Theatre door loco-burgemeester van Breda A.L.E. Arbouw en Aad Ouborg, CEO van de Ouborg Group B.V. Na de steenlegging volgde een rondleiding door het nieuwe Grand Theatre met als spectaculaire afsluiting een verrassingsoptreden op het podium door musicalster Maaike Widdershoven begeleidt door pianist Tonny Eyk.

Ouborg Monumenten Vastgoed renoveert sinds mei 2010 het gebouw dat een van de weinige voorbeelden is van een grotendeels intact gebleven 'bioscooptheater'. Bij de opening, in 1921, was het heel vooruitstrevend dat toneel- en filmvoorstellingen in dezelfde zaal plaatsvonden.

Het 'Grand', zoals oudere Bredanaars zeggen, stond symbool voor de culturele ontwikkeling van de stad. Dat geldt ook in hoge mate voor de architectonische en esthetische kwaliteiten van het gebouw dat is ontworpen in opdracht van H.W. Lutzki die het aanvankelijk 'Theater Olympia' noemde.

Peter Sips was gedurende de jaren twintig exploitant van het Grand Theatre aan het Van Coothplein. Het bioscooptheater - met z'n opvallende Moorse toren en expressionistische stijl en Art Deco-vormgeving - werd in 1919 ontworpen door de Bredase architect F. P Bilsen. Het interieur van de bioscoop bestond uit brons, natuursteen, glas in lood en kleurrijke tapijten.

Vanaf 1925 was de bioscoop en theater ook de plek voor zogeheten thé dansants. In 1927 vroeg Sips een dansvergunning aan voor de bovenzaal (foyer). Na een brand in de toneeltoren, in 1968, verviel de theaterfunctie. Bij de toenmalige renovatie werd het Grand Theatre een bioscoop met verschillende zaaltjes. In maart 2007 draaide er de laatste film.

Ouborg Monumenten Vastgoed B.V. wilde dit Rijksmonument dolgraag verwerven om er een bijzondere bestemming aan te geven - voor Bredanaars én mensen uit de rest van Nederland. De grote zaal van het theater wordt in de originele staat teruggebracht, net als de toneeltoren. Ook de rijke aankleding, de ornamenten, wanden en glas in lood ramen, worden in oude luister hersteld.

April 2011 opent het 90-jaar oude theater in de binnenstad van Breda opnieuw haar poorten. Maximaal 1000 gasten kunnen vanaf dat moment gaan genieten van de stijlvolle ambiance.

Ouborg Monumenten Vastgoed B.V. wil dat het theater weer een dynamische en prominente plek gaat innemen in de Bredase samenleving. Het nieuwe Grand Theatre is bestemd voor feesten, trouwpartijen, beurzen, bijeenkomsten, ontvangsten, congressen, diners en exposities en uiteraard ook voor het Bredase Jazz Festival en foto- en filmfestival. En uiteraard ook voor kunst en cultuur breedste zin des woords. Van dans, film en muziekoptredens tot theateruitvoeringen.

Zoals Aad Ouborg al zijn hele leven met een warm hart uitdraagt: "Ondernemen is Entertainen". De mix van beleving, cultuur, entertainment en commercie is karakteristiek voor de Ouborg Group B.V.

Firma Hutten zal het Grand Theatre vanaf april 2011 van Ouborg Monumenten Vastgoed B.V. gaan huren en exploiteren.

Het volgende restauratieproject van Ouborg Monumenten Vastgoed B.V. is het voormalige gemeentehuis van het Ginneken in Breda. Dit prachtige pand wordt het nieuwe hoofdkantoor van de Ouborg Group B.V.

De Ouborg Group B.V. bestaat onder meer uit: Ouborg Monumenten Vastgoed, Borg's Onroerend Goed, Princess Hotels, Princess Entertainment en de Princess Sports Group.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie: