Politie Zaanstreek-waterland

Twee overvallen: alle verdachten gepakt

Zaandam, 10-01-2011 o In Zaandam zijn maandagochtend kort na elkaar twee overvallen gepleegd. De politie heeft alle verdachten aangehouden.

De eerste overval was op de Dekamarkt aan het Zilverschoonplein in Zaandam. Iets voor 10.00 uur kwam een man de winkel binnen en eiste geld. Het personeel weigerde dit te geven en de overvaller ging ervandoor, achternagezeten door het personeel. Op een schoolplein in de buurt werd de overvaller overmeesterd door scholieren. Het gaat om een 24-jarige Zaandammer.De Dekamarkt is enkele uren gesloten geweest in verband met het politieonderzoek.

De tweede overval was op juwelier Royal Diamonds aan de Zaanse Schans. Drie gewapende daders van 23, 21 en 20 jaar uit Amsterdam kwamen de winkel binnen en eisten juwelen. De DNA-spray in de winkel werd geactiveerd wat uniek is omdat het de eerste keer is dat dit gebeurt. De verdachten gingen er met een buit vandoor op een scooter. De politie was al ter plekke, mede dankzij oplettende omstanders, en zette de achtervolging in. Tijdens de achtervolging richtte een van de overvallers een vuurwapen op de politie. De overvallers verloren de macht over het stuur en reden tegen een boom. De verdachten probeerden te ontkomen via de sloot waarna ze aan de overkant werden overmeesterd door de politie.

De eigenaar heeft de DNA spray met behulp van de VKB-subsidie (Veiligheid Kleine Bedrijven) geplaatst. Deze subsidie kan vanaf 2010 worden aangevraagd. De poltie adviseert bedrijven om van deze subsidiemogelijkheid gebruik te maken om de veiligheid te verbeteren om zodoende de kans op slachtofferschap te verkleinen.