Gemeente Berkelland

op open brief van ondernemers over cultuurbeleid

Gemeente reageert op open brief van ondernemers over cultuurbeleid

Eind vorig jaar deden ongeveer zeventig ondernemers van Berkelland een beroep op de gemeenteraad om het beleid te wijzigen op het gebied van cultuuraanbod, bibliotheek en muziekonderwijs.

Jan Markink

Hieronder de reactie van de gemeente.

Visie `Samen Anders'

De Coalitiepartijen CDA, D66 en VVD kiezen voor een gemeente die stimuleert, ontwikkelingen mogelijk maakt en begeleidt, veel ruimte biedt voor eigen initiatief van inwoners en bedrijven en terughoudend is in het onderhouden van collectieve voorzieningen. Een gemeente die kostenbewust is, goed en efficiënt dienstverlening biedt en meer regisseert dan zelf uitvoert.

Eind 2011 lopen de meerjaren contracten met de bibliotheek en de muziekschool af. Het in stand houden van deze voorzieningen is geen wettelijke taak van de gemeente. De coalitie kiest ervoor om de gemeentelijke bijdragen te verlagen. Voor de bibliotheek blijft 500.000 euro subsidie per jaar over. Ons idee is een bibliotheekfunctie in vier hoofdkernen, waaraan wij voor de jeugd financieel willen bijdragen. De bibliotheek kan ook fungeren als ontmoetingsplek, onder andere door `voordeurdeler' te worden met andere organisaties. Voor de Muziekschool blijft 220.000 euro beschikbaar. Deze voorziening wordt nu gebruikt door een beperkt aantal jeugdige inwoners en is per leerling erg duur. Wij beseffen dat dit het einde kan betekenen van het instituut muziekschool in Berkelland in de huidige vorm. Daarvoor in de plaats kan misschien met een bijdrage van de gemeente via de scholen een goedkopere vorm van basismuziekonderwijs voor alle jeugd tot stand komen.

Bibliotheekwerk

De traditionele bibliotheekfuncties veranderen, vooral als gevolg van verdergaande digitalisering van informatie. De dienstverlening van de bibliotheek vindt steeds meer plaats op basis van en met behulp van digitale informatiebronnen. De gemeente richt zich bij de ondersteuning van de functies op het handhaven- en zo mogelijk versterken- van de bijdrage aan de ontmoeting tussen inwoners. Door de ruimte voor de raadpleegfunctie te combineren met andere accommodaties. De gemeente richt zich ook op het gebruik van de bibliotheekfunctie door jonge inwoners.

Muziekonderwijs

De gemeenteraad van Berkelland is van mening dat voor de instandhouding van het aanbod aan culturele activiteiten de eigen verantwoordelijkheid van de samenleving kan toenemen. Dat geldt ook op de terreinen van muziek, dans en theater. De bestaande vorm van muziekonderwijs is duur en bereikt een beperkt aantal jonge inwoners. Wij geven prioriteit aan algemene muzikale vorming voor jongeren. Wij willen onderzoeken hoe door andere samenwerking een goedkopere vorm van basismuziekonderwijs op de basisschool tot stand kan komen. Het meer richten van het aanbod op de vraag betekent dat delen van het huidige aanbod aan muziekonderwijs kostendekkend moet worden aangeboden. Wij zijn van mening dat het muziekonderwijs op eigen benen kan staan en financiële steun voor het aanbod vinden wij niet noodzakelijk. We zetten het minimabeleid in om er voor te zorgen dat ook minder draagkrachtigen kunnen kiezen voor muziekonderwijs. De gemeente richt zich bij de ondersteuning in het bijzonder op het bereik onder jongeren van 4 tot 18 jaar.

Waarom nieuwe koers van de gemeente?

Over de noodzaak om een nieuwe koers te varen zegt het Coalitieakkoord 2010-2014 `Samen Anders':

"Wij zien drie grote ontwikkelingen in en rondom onze gemeente.

De omvang van de bevolking daalt en de samenstelling van de bevolking verandert .

Verhouding tussen inwoners en de gemeente staat onder druk

De gemeente krijgt de komende jaren veel minder geld uit het gemeentefonds en moet ruim 8 miljoen euro bezuinigen.

Deze drie ontwikkelingen hebben ingrijpende gevolgen. Dat betekent dat we met elkaar andere keuzes moeten maken om de negatieve gevolgen ervan op te vangen. Deze enorme opgave vraagt een andere relatie tussen gemeente en bevolking."

Meedenken en Meedoen

De grote ontwikkelingen zijn in het coalitieakkoord gesignaleerd. Iedere betrokkene wordt uitgedaagd zelf na te denken over de eigen rol daarin. We zien dat maatschappelijke organisaties in Berkelland zich bezinnen op hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Het is makkelijk om vast te houden aan het bestaande en niet mee te bewegen met omstandigheden die veranderen. Maar vasthouden aan het bestaande draagt niet bij aan de leefbaarheid in Berkelland.