Gemeente Smallingerland


Smallingerland blijft 'slank'

29 procent minder ambtenaren dan vergelijkbare gemeenten

Benchmark gemeenten: -29% minder personeel

Smallingerland krijgt het beeld van een slanke organisatie waarin veel werk verzet wordt, bevestigd. Er zijn nieuwe benchmarks uitgevoerd door Berenschot en Cap Gemini. Aan zo'n vergelijkend onderzoek tussen gemeenten hadden we in 2001 en 2006 al meegedaan. Smallingerland wilde graag weten hoe we er nu voor staan.
Eind 2010 hebben we daarom weer meegedaan aan een benchmark ambtelijke organisatie van Berenschot. De onderzoeksmethodiek van dit bureau is de afgelopen periode verder verfijnd. Zowel door de methode als door het aantal deelnemende organisaties is een verantwoorde vergelijking ontstaan. Ook hebben we meegedaan aan een benchmark beloning en formatie 2010 van Cap Gemini.

Samengevat leveren de onderzoeken het volgende beeld op. De gemeente Smallingerland doet het werk met (veel) minder mensen dan gemeenten van vergelijkbare grootte. We besteden ook minder werk uit dan andere gemeenten en maken over de hele linie minder (externe) kosten.
De benchmark laat zien dat de gemeentelijke organisatie van Smallingerland 29% slanker is dan gemiddeld in de grootteklasse gebruikelijk is.
Een gemiddelde organisatie in de relevante klasse telt 498 fte (volledige banen). In Smallingerland is dat 408 fte. Hierbij zijn vrijwilligers van de brandweer meegeteld. Als we die niet meenemen resteert een verschil van 73 fte. Terughoudend berekend betekent dat een voordeel voor de gemeente van tenminste 3,5 miljoen euro. De 'krapte' aan personeel is volgens de onderzoekers evenredig verdeeld over de verschillende categorieën (uitvoerende taken, overhead, beleids-en burgerzaken).

De gemeente is blij met de bevindingen uit de benchmarks. De uitkomsten stroken met het idee dat we met zo min mogelijk menskracht zo veel mogelijk werk willen verzetten.