Gemeente Halderberge


Toekenning bronzen erepenning J. Bouwens

Bestuurlijk, sociaal, cultureel en charitatief actief

De heer Bouwens (Jan) krijgt deze bronzen erepenning omdat de hij zeer belangrijk is geweest voor de gemeenschap van Hoeven en daardoor voor de gemeente Halderberge. De heer Bouwens heeft functies uitgeoefend op een zeer breed maatschappelijk gebied: bestuurlijk, sociaal, cultureel en charitatief. De gehele opsomming treft u onderstaand aan. Als blijk van waardering en uit erkentelijkheid voor zijn inzet heeft het college van burgemeester en wethouders besloten hem de bronzen erepenning van Halderberge toe te kennen.

1950-1957 Kringleider van de KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd)

Coördineren van activiteiten in de kring
Oudenbosch-Etten-Leur-Rucphen-Hoeven. De jongeren hadden begeleiding nodig om van de agrarische sector omgevormd te worden naar een industriële mentaliteit. Hiervoor werden weekenden en dagen georganiseerd. Vanuit de jongeren was de heer Bouwens de spreekbuis naar de overheid om aan te geven waar behoeften lagen, zoals het oprichten van huishoudscholen en LTS-en. Vanuit de overheid naar de jongeren was de heer Bouwens de verbinding om hen mentaal voor te bereiden.

1993-2005 Vicevoorzitter Kerkbestuur St.Jan de Doper

Dit zijn drie periodes van elk vier jaar, waarvoor hem door de bisschop van Breda speciaal toestemming was verleend, omdat formeel slechts twee periodes zijn toegestaan. Hij is tevens medeoprichter van het Inter-parochieel Verband regio Oudenbosch en vertegenwoordigde tot 2005 de Hoevense parochie in het dagelijks bestuur. In 2004 werd hij voor zijn verdiensten voor de parochie geëerd met de pauselijke onderscheiding Ridder in de Orde van Sint Sylvester.

2005: Voorzitter van de parochievergadering (adviesgroep van het kerkbestuur) Sint Jan de Doper


* Circa1995: Binnen de parochie voert betrokkene al geruime tijd ook diverse andere taken. Nu nog is hij ook voorganger bij de gebedsvieringen op zaterdag, bij de avondwake en bezoekt hij de familie van een overleden parochiaan. Tevens bezorgt hij post voor de parochie, is hij lid van de pastoraatgroep en werkgroep Sint Christoffel en zingt hij in het St.Janskoor. Daarnaast is de heer Bouwens ook propagandist voor het Banneux en Bauraing Comité Pro Maria van het Bisdom Breda.

* 1995-heden Voorzitter KBO-afdeling Hoeven. Verders is de heer Bouwens contactpersoon voor de werkgroep identiteit/pastoraat en lid van de werkgroep Culturele Activiteiten en Reizen van de KBO.
* 1994-heden Voorzitter Heemkundekring De Honderd Hoeven.
* 2005 Vanwege zijn bestuurlijke ervaringen is de heer Bouwens gevraagd een bijdrage te leveren aan het opzetten van het bestuur van het opgerichte Hoevense gezelligheidskoor. Na oprichting heeft hij zich daarna weer kunnen terug trekken.

* 1989-heden Iedere week, gedurende 2 middagen, helpt de heer Bouwens mee bij het boekbinden bij de trappisten van Maria Toevlucht in Zundert. Hoewel dit niet direct een activiteit is die in Halderberge speelt, trekt o.a. Heemkundekring De Honderd Hoeven hiervan profijt dat zij tegen materiaalkosten oude documenten weer opnieuw kunnen laten inbinden.