IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 10 januari t/m vrijdag 14 januari 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 10 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Met filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg een gesprek over gevangenissen en Foucault. Schuilenburg is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en geeft filosofieles aan gevangenen. Daarnaast is hij een groot Foucault-kenner. Hij komt praten over het instituut 'gevangenis' en de nieuwe uitgave van Foucaults 'Discipline, toezicht en straf - De geboorte van de gevangenis'.


* Dinsdag 11 januari
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Regisseur Matthijs Rümke haalt het protest van de straat naar het theater. In zijn muziekspektakel Mahagonny Songspiel maken boze groepen als ambulanceboeders of docenten hun opwachting. Zoals Brecht al zei: 'Theater kan en moet de wereld veranderen.'


* Woensdag 12 januari
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

René van Stipriaan over zijn boek: 'De jacht op het meesterwerk. Ooggetuigen van twintig eeuwen kunstgeschiedenis'. In dit boek lezen we dat de weduwe Vermeer een schuld bij de bakker voldoet met twee schilderijen, een spermaschilderij van Andy Warhol in de open haard terecht komt, impressionisten elkaar bevechten en hoe bij Diego Rivera een anatomische les uitloopt op een experiment met kannibalisme. In meer dan honderd verslagen over beslissende momenten uit de kunstgeschiedenis zit de lezer er dicht bovenop als kunstwerken ontstaan en soms ook weer verdwijnen.


* Donderdag 13 januari
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Nog niet bekend.


* Vrijdag 14 januari
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is prof.dr. Joop van der Pligt. Hij is psycholoog en filosoof en doet onderzoek naar de menselijke omgang met risico's. Hoe komt het dat wij kleine risico's als groot inschatten, en andersom? Hoe kunnen we ons het beste handhaven in de risicosamenleving, waarin alle gezondheids- en milieurisico's zoveel mogelijk moeten worden uitgebannen? Waar blijft onze ratio als we beslissingen moeten nemen?

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl