Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 januari 2011

Vragen van de leden Dikkers en Timmermans (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

over het UNEP/OCHA rapport over loodvergiftiging in Noord-Nigeria.


1. Heeft u kennis genomen van het rapport Lead Pollution and Poisoning Crisis van de Joint UNEP/Ocha environment unit? Zo ja, wat is uw politieke oordeel over dit rapport?


2. Bent u met ons van mening dat de wijze van delving van goud in Zamfara-state onaanvaardbare gezondheids en milieurisico's met zich meebrengt?


3. Bent u met ons van mening dat goud uitsluitend gedolven zou moeten worden op een wijze die geen schade aanbrengt aan mens en milieu? Zo ja. Bent u bereid om u daarvoor in te spannen? Zo niet, waarom niet?


4. Zijn er op Europees niveau initiatieven die verduurzaming van goud delving nastreven? 5. Zo ja welke? En op welke wijze is Nederland daarbij betrokken? Zo niet, bent u bereid om zich in te zetten om zorg te dragen van verduurzaming van de internationale goud handel analoog aan 'green gold' initiatieven en het en de kamer daarover te informeren? Zo ja, welke stappen gaat u daar in nemen en op welk termijn? Zo niet, waarom niet?


5. Zijn het Europese bedrijven betrokken bij de goud handel uit de Zamfare-state? Zo ja, welke. En welke van deze bedrijven zijn in Nederlandse handen? Zo niet, waar gaat het goud dan naar toe?


6. De inkomsten van de delving van goud kunnen leiden tot een instabiele situatie in Noord Nigera. Heeft u zicht op de mate waarin de delfing ontwrichtend is voor de lokale samenleving? Zo ja, kunt u ons daarover informeren? Zo niet, waarom niet?




Partij van de Arbeid