Ingezonden persbericht


Onder embargo tot 10 januari 2011, 10:00 uur

Persbericht
Jeugdbescherming met de rug tegen de muur
Gezinsvoogden hangt verhoging caseload boven het hoofd

Utrecht, 10 januari. Duizend jeugdzorgwerkers en cliënten eisen voldoende aandacht voor meest kwetsbare groep kinderen en gezinnen. Tijdens de manifestatie vandaag in Amersfoort wordt appèl gedaan op kamerleden om tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 13 januari over de jeugdbescherming a.s. te pleiten voor uitbreiding van het huidige tarief met 8%. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft 1% toegezegd, dit is echter ontoereikend. Zonder extra middelen worden de Bureaus Jeugdzorg gedwongen te kiezen tussen óf het verhogen van de caseload óf het ontstaan van wachtlijsten. Beide keuzes zijn zeer ongewenst, voor zowel cliënten, medewerkers, de vakbonden als de werkgevers. Op dit moment zijn al Bureau Jeugdzorg Utrecht, Bureau Jeugdzorg Rotterdam en Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam in gesprek met hun financier en ondernemingsraad, over het gedwongen verhogen van de caseload. De meest kwetsbare groep kinderen in de jeugdzorg is te vinden in de jeugdbescherming. Zij krijgen van de kinderrechter een gezinsvoogd toegewezen, die zorgdraagt voor hun veiligheid, welzijn en belangen. De afgelopen jaren is een nieuwe methodiek ingevoerd bij de gezinsvoogdij, de `Deltamethode Gezinsvoogdij'. Om volgens deze methode te kunnen werken is het aantal kinderen per gezinsvoogd omlaag gebracht naar 15 tot 17 kinderen per gezinsvoogd. Recent WODC onderzoek, uitgevoerd door het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam, heeft uitgewezen dat methodisch werken met de Deltamethode door gezinsvoogden leidt tot verkorting van de duur van de ondertoezichtstelling en tot minder en kortere uithuisplaatsingen.

Rapport Deloitte
Een onafhankelijk onderzoek van Deloitte, in opdracht van het Ministerie van veiligheid en Justitie, heeft vastgesteld dat de huidige tarieven structureel te laag zijn om te kunnen werken volgens de Deltamethode Gezinsvoogdij. Op basis van dit onderzoek heeft Jeugdzorg Nederland berekend dat het huidige tarief met 8% moet worden verhoogd. Het Ministerie van veiligheid en Justitie weigert deze verhoging te financieren. Hierdoor worden de Bureaus Jeugdzorg en Landelijk Werkende Instellingen gedwongen óf een hoger aantal kinderen per gezinsvoogd in te voeren, óf kinderen die een gezinsvoogd nodig hebben langer laten te wachten. Meer smaken zijn er niet.

Keuzes onacceptabel
Abvakabo FNV en het Landelijk Cliëntenforum Jeugdzorg (LCFJ) zijn het met Jeugdzorg Nederland en de Belangenvereniging Medewerkers Bureau Jeugdzorg (BMJ) eens dat het langer laten wachten van kinderen op een gezinsvoogd of het verhogen van het aantal kinderen per gezinsvoogd onacceptabel is. Het langer laten wachten van kinderen op een gezinsvoogd brengt de veiligheid en welzijn van deze kinderen in gevaar. Terwijl de verhoging van de caseload leidt tot een onontkoombaar verlies aan effectiviteit van de



Onder embargo tot 10 januari 2011, 10:00 uur jeugdbescherming. De goede resultaten van de Deltamethode Gezinsvoogdij komen hierdoor in gevaar. Jeugdzorg Nederland, BMJ, de ondernemingsraden en Abvakabo FNV, beseffen dat de financiële crisis vraagt om bezuinigingen aan de kant van het Rijk. Maar het kan en mag niet zo zijn dat de meest kwetsbare groep kinderen en gezinnen daar als eerste de dupe van worden. Daarom pleiten we gezamenlijk voor een eerlijke en reële financiële oplossing voor de tekorten in de jeugdbescherming voor 2011 en verder. De ontoereikende financiering geldt overigens op dezelfde wijze voor de jeugdreclassering. Ook hier wensen wij geen caseloadverhoging te accepteren.


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht