Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gedreven ondernemers helpen bij de wederopbouw van de private sector in Haïti

's-Gravenhage, 10 januari 2011- Senior experts uit het Nederlandse bedrijfsleven helpen met raad en daad om de Haïtiaanse economie weer op de rails te krijgen. In samenwerking met lokale ondernemers, de lokale Kamer van Koophandel, de Minister van Handel en Industrie en het Nederlandse consulaat leveren zij kennis en expertise aan getroffen ondernemers. Na de aardbeving van 12 januari 2010, deze week een jaar geleden, werd PUM Netherlands senior experts, een vrijwilligersorganisatie van senior experts uit het bedrijfsleven, overspoeld met aanmeldingen van mensen die wilden helpen bij de wederopbouw. Het was toen nog te vroeg om tot actie over te gaan, eerst moest geïnventariseerd worden waaraan behoefte was. Dat is inmiddels gebeurd. PUM heeft het afgelopen jaar een aantal seminars georganiseerd om grote groepen bedrijven weer op de been te helpen. Samen met lokale ondernemers, het Nederlandse consulaat, de lokale Kamer van Koophandel en de Minister van Handel en Industrie, heeft PUM inmiddels 18 projecten geselecteerd. Deze variëren van managementadvies bij een houtverwerkingsbedrijf tot exportadvies bij een mangoverwerker. Acht projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. De overige projecten zullen, afhankelijk van de veiligheidssituatie ter plaatse, in de loop van het jaar worden uitgevoerd.

De Minister van Handel en Industrie, S.E. Madame Josseline Colimon Féthière was na afloop van zo'n seminar lovend over de pragmatische PUM aanpak. Ze had met name waardering voor het feit dat de inbreng van de PUM experts 'heel concreet' is, men gaat meteen aan de slag. Geen lange studies en rapporten, maar praktische projecten waarbij snel, binnen een paar weken, resultaat geboekt kan worden.

PUM levert alleen kennis en expertise. Voor verdere ontwikkeling van de lokale economie op het getroffen eiland zijn ook financiële middelen nodig. Daarom werkt PUM samen met partners. Zo is er een aantal bakkerijprojecten opgezet. Met donaties van Nederlandse bakkers wordt microkrediet verstrekt. Ook is er een actie om afgeschreven ovens en bakkerijmachines in Nederland te verzamelen voor Haïti. De verzending wordt betaald door het Hans Blankert Fonds, PUM's reserve voor kleine projecten. Een hulporganisatie zorgt voor opslag ter plaatse en de Haïtiaanse Minister van Handel en Industrie heeft alle medewerking toegezegd bij de inklaringsprocedure bij de douane.

Over PUM Netherlands senior experts
Al meer dan 30 jaar adviseert PUM Netherlands senior experts bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten. PUM adviseert op alle denkbare terreinen. Van logistiek tot lastechniek, van horeca tot houtbewerking. PUM beschikt over een netwerk van 3.500 vrijwilligers (zogenaamde senior experts met ruim 30 jaar ervaring), die jaarlijks wereldwijd meer dan 2.000 projecten uitvoeren. Op basis van de ruime kennis en ervaring die zij tijdens hun loopbaan hebben opgedaan adviseren zij ondernemers in zo'n zeventig landen ter wereld. De kracht van hun inzet is dat ze één-op-één-advies geven.