Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 december 2010

50 jaar Nederlands Blazers Ensemble

Op 10 januari 2011 is het precies 50 jaar geleden dat het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) zijn eerste optreden gaf. En dat gaan we vieren in Paradiso, de zaal die door de muzikanten en het publiek altijd zo gekoesterd is. Ditmaal geen 'concert' maar een feest vol muzikale verrassingen, waar NBE'ers van het eerste uur en de NBE-ers van nu elkaar ontmoeten, samen met iedereen die ons een warm hart toedraagt. De avond begint om 20.00 uur en de zaal is vanaf 19.15 uur open. Kaarten zijn te verkrijgen via de bekende voorverkoopadressen.

De avond wordt opgeluisterd door de presentatie van het jubileumboek Nederlands Blazers Ensemble - Luchtfietsers en wegbereiders. Deze speciale uitgave, uitgebracht bij Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren en vormgegeven door Bockting Ontwerpers, is in opdracht van het NBE geschreven door Saskia Törnqvist. Het boek laat zich niet alleen lezen, maar ook bekijken en beluisteren, middels een bijgevoegde cd met 'historische' en gloednieuwe opnamen. 'Het boek schetst het beeld van de blazers die al een halve eeuw een eigenzinnige route fietsen door het steeds veranderende Nederlandse muzieklandschap. Soms hebben ze de wind strak tegen, soms hebben ze de wind mee, maar één ding staat vast: het einde van die fietstocht is nog lang niet in zicht', aldus Saskia Törnqvist. Het boek wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds, het Van Lange Fonds en de Lotgenoten van het NBE.

Het NBE gaf op 10 januari 1961 zijn eerste concert in het gebouw van de Speeltuin Gaaspstraat in Amsterdam-Zuid, onder leiding van Thom de Klerk solo-fagottist van het Concertgebouworkest. Na zijn overlijden in 1966 maakt het ensemble een doorstart op initiatief van blazers uit ondermeer het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. Vanaf de oprichting is het muzikale niveau en samenspel van de musici toonaangevend in de wereld. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft de muzikanten tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Het NBE speelt muziek van alle soorten, maten en tijden die de zinnen en verbeelding prikkelt en presenteert zich op een manier waar de energie en het speelplezier vanaf spat.