Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Haïti, 1 jaar na de ramp
10 januari, 22.12- 22.52 uur, Nederland 1

HILVERSUM, 9 december 2010 - Tussen de 100.000 en 200.000 doden, meer dan 300.000 gewonden en 3 miljoen mensen die anderszins getroffen zijn. Dat zijn de kille cijfers van de grote aardbeving die Haïti op 12 januari 2010 trof. Overal ter wereld kwamen mensen in actie voor de slachtoffers. In Nederland werd uiteindelijk 111 miljoen Euro opgehaald. Eén jaar later gaat Jeroen Pauw namens de gezamenlijke omroepen naar Haïti. Om te kijken wat er met het geld is gebeurd. En om na te gaan hoe het staat met de wederopbouw van het land.

Jeroen Pauw was op 21 januari 2010 één van de drie presentatoren die, naast Linda de Mol en Beau van Erven Dorens, een grote inzamelingsactie presenteerde die gelijktijdig bij de publieke omroep, RTL en SBS te zien was. Tijdens die uitzending werd een groot deel van de 111 miljoen euro bijeengebracht door de Nederlandse bevolking. De Nederlandse regering droeg ruim 40 miljoen euro bij aan het totaalbedrag. In de uitzending waren schrijnende verhalen te horen van Haïtianen die familie hadden verloren. Een van hen was Marise Vermeule, Haïtiaanse van geboorte, en woonachtig in Nederland. Zij gaat nu voor de uitzending 'Haïti, 1 jaar later', samen met Jeroen Pauw naar Haïti om de situatie te bekijken. Een situatie die nog verre van goed is. Nog steeds ligt de hoofdstad Port-au-Prince vol puin en nog steeds wonen meer dan 1 miljoen mensen in tenten.

In Haïti spreekt Jeroen ook met hulpverleners. Namens de Nederlandse hulporganisaties proberen zij daar zo goed mogelijk de slachtoffers te helpen en tegelijk te werken aan de wederopbouw. Maar de omstandigheden werken niet mee. Het ontbreekt aan daadkracht bij de Haïtiaanse regering, waardoor vooral de wederopbouw niet op gang komt. Bovendien is het land na de aardbeving opnieuw getroffen. Nu door een grote cholera-epidemie. Hulpverleners laten zien wat ze wel, maar ook wat ze niet kunnen doen.

Jeroen Pauw gaat ook met journalist Jean Mentens op pad. Mentens was op 12 januari 2010 in een hotel in de hoofdstad Port-au-Prince toen de aardbeving plaatsvond. Hij overleefde de ramp ongeschonden. Nu keert hij terug naar plekken waar hij vorig jaar ook was om te zien hoe Haïti er nu voorstaat.

Haïti 2010 (beeld SHO). Foto's zijn in hoge resolutie rechtenvrij op te vragen via communicatie@nos.nl




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)