Evangelische Omroep

Nr. 004

Hilversum, donderdag 7 januari 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 2

De Straatdokter, maandag 10 januari, 19.25 uur, Nederland 1 In De Straatdokter maken we kennis met dokter Marcel Slockers, die als huisarts in Rotterdam werkt en één avond per week spreekuur houdt in de opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam Havenzicht. Hier wordt behalve nachtopvang ook medische zorg geboden en dat is hard nodig. We maken kennis met de medewerkers van Havenzicht en met de bewoners, die er soms voor langere tijd verblijven. De Straatdokter maakt duidelijk, dat er nog steeds een groot probleem is als het gaat om medische hulp aan dak- en thuislozen. In deze aflevering maken we kennis met Dirk Baas, ooit iemand die veel respect afdwong, nu ernstig ziek en met nog maar één been. Hij was ooit naar Havenzicht gebracht om te sterven, maar knapt zodanig op, dat hij een nieuw gebit krijgt aangemeten. De Poolse Roman, die jaren in Nederland heeft gewerkt, is nu dakloos en heeft een longontsteking. Hij mag volgens de regeltjes niet geholpen worden, maar wat moet je doen in zo'n geval? We maken ook kennis met Margareth, die al meer dan 15 jaar wekelijks namens de Engelse Kerk fruit komt brengen. Vooral bananen zijn in trek, maar dat is begrijpelijk gezien de staat van het gebit van velen. Johan heeft een ernstige hernia en wordt door dokter Marcel onderzocht. Ook hij viel tussen de wal en het schip. Verder legt dokter Marcel uit, wat cracklongen zijn en helpt hij Peter met zijn loopvoeten.

Het Familiediner, maandag 10 januari, 22.10 uur, Nederland 1 Na elkaar 20 jaar niet te hebben gezien, ontdekken neef Marcel en nicht Evelyn dat ze veel met elkaar gemeen hebben. Dat is niet zo vreemd: hun vaders zijn de eeneiige tweeling Dirk en Yme. De broers (66) hadden altijd een heel goede band. Maar de beide echtgenotes konden het minder goed met elkaar vinden. De gezinnen groeien uit elkaar en begin jaren '80 wordt het contact helemaal verbroken. De kinderen hebben elkaar ondertussen weer gevonden, nu de broers nog. En: hun echtgenoten! Een lastige klus voor Bert van Leeuwen. Krijgt hij iedereen aan het verzoeningsdiner?

XMIX, woensdag 12 januari, 14.05 uur, Nederland 3
De bruidsjurk
Op de ochtend van de bruiloft verdwijnt de jurk van de bruid. Waar moet de bruid nu in trouwen? XMIX komt in actie om de jurk te zoeken en gaat op boevenjacht. Maar is dit wel het werk van een stelletje boeven?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Kist, donderdag 13 januari, 23.50 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. In deze aflevering van De Kist: Ans Markus, kunstenares.

Ans Markus is erg bang voor de dood, maar Herman mag de kist toch in haar huis neerzetten. 'Het is niet mijn kist, dat scheelt.' Bijna dagelijks bezoekt Ans haar hoogbejaarde moeder. In het verpleeghuis waar zij woont, wordt Ans dagelijks met de dood geconfronteerd. 'De dood zweeft om mijn moeder heen, maar ook om de andere bewoners. Je weet nooit wie je de dag daarna nog zal zien.' Een terugkerend thema in haar schilderwerk zijn windsels. De vrouw die altijd verstopt is, is Ans zelf. Langzamerhand, in de loop van haar leven, vallen de windsels af. Ook tijdens haar gesprek met Herman.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 14 januari, 15.10 uur, Nederland 3 De apenfruitmand
Elly's tante is ziek. Daarom kopen Dop en Kurk een mooie fruitmand. Maar wat is dat nou?! Er loopt zomaar iemand anders met hun fruitmand weg. Er achteraan! De man wil hun mooie fruitmand aan een paar apen geven. Maar dat gaat zomaar niet! Dop en Kurk bedenken een list: als ze zich nou verkleden....als apen. Dan pakken ze mooi even die fruitmand terug. Maar vinden de apen dat goed?

Checkpoint, zaterdag 15 januari, 9.30 uur, Nederland 3 Je ziet vaak reclames over energiedrankjes op tv. Maar werken ze ook echt? Rondvliegende tennisballen en zweetdruppels op de loopband; alles voor de wetenschap. Verder een vervolg op de ruimtelijk inzicht-test uit seizoen 1, want toen ontstond er een felle discussie. Winnen de meiden alsnog van de jongens? En je ziet hoe je zonder fietslamp toch kunt fietsen in het donker. In een ondergrondse kelder blijkt dat voor tester Vincent minder veilig dan hij dacht...

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 15 januari, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met de koren van Jaap Kramer zoals mannenkoor Soli Deo Gloria uit Urk, jongerenkoor Tin Speranza en de gemengde koren Zon en Zegen en Gereformeerd Kerkkoor Urk en solist Martin Brand. Prachtige bekende samenzangliederen vanuit de Grote Kerk in Vollenhove, waarvan Margreeth Ras op een aantal bekende melodieën zoals Eén naam is onze hope een nieuwe tekst heeft geschreven.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 16 januari, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der veer ontmoet vandaag zanger en tekstschrijver Matthijn Buwalda. Matthijn schreef het lied 'Trouw en toegewijd' en dit is verkozen tot themalied voor de Week van Gebed, die vandaag begint. Matthijn is al vroeg begonnen met muziek maken. In 2006 kwam zijn eerste album uit en in 2009 besloot hij te gaan leven van de muziek. Hij vertelt ds. Arie van der Veer dat dit niet altijd makkelijk is. Ook legt Matthijn uit wat hij graag wil bereiken met zijn muziek. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 16 januari, 14.45 uur, Nederland 3 De lange nacht
In de Bijbel staat: 'Wie begeerten najaagt loopt in de val' Spreuken 11:6b. Lisa gaat met Merel mee naar de disco in de stad.
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Wild China, zondag 16 januari, 18.50 uur, Nederland 2 Shangri-La
Verscholen onder de golvende wolken, in het afgelegen zuidwesten van China, liggen wellicht de grootste natuurschatten van China. Enorme rivieren banen zich tussen de bergtoppen door een weg naar het zuiden. Op de winderige hellingen huizen de hoogst levende dieren van de wereld, en verstopt in de jungles daaronder bevindt zich net zo'n veelheid aan diersoorten als in het Amazonegebied. Fonkelend gekleurde vogels en oude volkeren delen de wouden waarin ook wilde olifanten rondzwerven. De afgelegen wouden van Yunnan strekken zich uit tot noordelijke streken waar je normaal alleen woestijnlandschap vindt. Hoe kunnen deze noordelijke wouden zich hier handhaven? Misschien geeft het ruige landschap het antwoord op die vraag.


---
Noot voor redactie,