Technische Universiteit Delft

Ad van Wijk hoogleraar Future Energy Systems TU Delft

Duurzame energie-ondernemer Ad van Wijk is benoemd tot buitengewoon deeltijdhoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. In deze positie richt Van Wijk zich op de energiesystemen van de toekomst. Van Wijk: "Een duurzaam energiesysteem is geen optelsom van losse zonnepanelen en windmolens. We moeten toe naar totaal nieuwe integrale energiesystemen." De leerstoel wordt gefinancierd door Eneco. Met deze samenwerking willen TU Delft en Eneco de mogelijkheden en het gebruik van duurzame energie-oplossingen in Nederland stimuleren.

Spilziek
"We hebben uitermate spilzieke energiesystemen", aldus duurzame energie-ondernemer Ad van Wijk. "We verspillen zo'n 98% van alle energie die we uit de grond winnen om onze energiewensen te vervullen. Bij het koken van een ei bijvoorbeeld, gooien we de meeste energie - het hete water - na afloop door de gootsteen. Met een eenvoudige warmtewisselaar in de keuken kan dit warme water worden teruggeleid naar de boiler en worden hergebruikt." Van Wijk wil aansturen op het ontwikkelen van nieuwe energiesystemen waarin energie-efficiënte producten hun energie zoveel mogelijk uit lokaal opgewekte warmte en elektriciteit halen. Als dat niet genoeg is, kan op grote schaal energie worden geproduceerd daar waar dat het meeste oplevert, bijvoorbeeld in windparken op zee of zonnecentrales in de woestijn. Van Wijk: "Een nieuw energiesysteem is meer dan de optelsom van losse zonnepanelen en windmolens."

De leerstoel Future Energy Systems biedt Van Wijk de mogelijkheid deze duurzame energiesystemen te ontwerpen en samenwerking te stimuleren tussen verschillende disciplines. Van Wijk zal zich ook gaan bezighouden met het energieonderwijs aan de TU Delft. Zo wordt hij directeur van de postacademische opleiding Master of Business in Energy Systems van Delft TopTech.

Ad van Wijk
Ad van Wijk heeft een achtergrond in zowel wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van energie als in innovatie en ondernemerschap. Van Wijk studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar op een onderzoek naar windenergie en elektriciteitsproductie. Ook werkte hij aan de Universiteit Utrecht als hoofd van de onderzoeksgroep Energy and Environment. In 1984 richtte Van Wijk het bedrijf Ecofys op (later onderdeel van Econcern). Econcern leverde diensten en producten op het gebied van duurzame energie en energie-efficiëntie. Van Wijk was tot 2009 bestuursvoorzitter van Econcern.

Inspirerende motor
"Ad van Wijk is een perfecte match met deze leerstoel", aldus Rector Magnificus Karel Luyben van de TU Delft. "Van Wijk is een inspirerende motor die nieuwe kennis en innovatie op duurzame energiegebied tot stand kan brengen door bruggen te bouwen tussen verschillende disciplines." Van Wijk levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het Delft Energy Initiative, een initiatief van de TU Delft dat samenwerking stimuleert tussen onderzoekers, studenten, bedrijven en overheden op het gebied van energie en ook de toegangspoort is tot het werk van de meer dan 700 energie-onderzoekers van de TU Delft. TU Delft en Eneco willen met deze leerstoel de transitie naar een duurzame energievoorziening en het gebruik van groene energie in Nederland stimuleren.