Gemeente Lochem


Nieuwjaarstoespraak 6 januari 2011

Ik ben blij dat u met zo velen weer aanwezig bent bij onze nieuwjaarsbijeenkomst. Het belangrijkste doel van deze bijeenkomst is natuurlijk elkaar veel goeds toe te wensen, maar daarnaast verhoogt het ons saamhorigheidsgevoel en dat is voor de ontwikkeling van onze gemeente belangrijk.

Toen ik in het weekend mijn nieuwjaarstoespraak voorbereidde, dacht ik aan veel zaken van het afgelopen jaar en kwamen beelden voor 2011 naar boven! Het eerste wat in mij opkwam over 2010 was het aantal van 9 verkeersslachtoffers in onze gemeente. Veel leed, pijn en verdriet. Ik hoop dat families, bekenden en vrienden het goed leren verwerken.

Het jaar 2010 was ook het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De raad heeft gezorgd voor een digitaal kieskompas, waardoor inwoners geholpen konden worden bij het maken van de keuze. Een nieuwe raad, een nieuw college. Zij zijn met veel enthousiasme, betrokkenheid en visie begonnen met het besturen van onze gemeente. De eerste 9 maanden zitten erop en ik kan stellen dat er in goede harmonie, in fijne sfeer en een onderling positief kritische houding, samen ondernemend, wordt bestuurd. Het smaakt naar meer!

Ook op cultureel gebied is 2010 noemenswaardig. Gerthe Lamers werd aangesteld als cultuurmakelaar en haar eerste actie, het opzetten van een kunstweb, sloeg aan en had al snel meer dan 200 leden. In een behoefte is voorzien! We hebben allemaal het herdenkingsboek van de Joodse familie Koopman ontvangen. Een indrukwekkend document wat iedereen gelezen zou moeten hebben om te beseffen wat vrijheid betekent.

Ik mag niet vergeten te melden dat VVV-Lochem (op één na oudste VVV van ons land) haar 125-jarig bestaan heeft gevierd met als hoogtepunt de Koninklijke Onderscheiding voor de directeur, Hennie Berendsen-Eggink. Ook besloten we dit jaar tot de renovatie van dit huis, onze schouwburg.

Enkele andere belangrijke gebeurtenissen waren:

* het definitief besluit tot de bouw van een nieuw gemeentehuis, een gemeenschapshuis in de gemeente Lochem;
* het starten van een visieontwikkeling voor de gemeente;
* de unanieme goedkeuring door de raad van het bestemmingsplan buitengebied
* en natuurlijk:

De eerste erepenning van onze gemeente is -terecht- overhandigd aan Jurik Okma, als voorzitter van de Stuurgroep Laren III. Weet u nog dat Lochem 2de is geworden bij de verkiezing van gemeente met het beste klimaatbeleid en dat in Lochem 27 mensen door naturalisatie de Nederlandse nationaliteit kregen?

Terugkijken is goed, vooral als je veel positieve zaken kunt benoemen, maar belangrijker is het vooruitkijken. Veel ambities zijn waargemaakt, maar een ambitieuze gemeente blijven wij! De nacht van Oud op Nieuw is rustig verlopen, slechts één vervelend incident. Een compliment voor de politie en externe beveiligers die niet alleen door toezicht, maar vooral door preventieve acties de veiligheid in onze gemeente konden bewaren.

2011 wordt een belangrijk jaar.
Dit voorjaar gaat de raad de toekomstvisie voor onze gemeente vaststellen. Een belangrijk moment want hiermee geven we richting en sturing aan ons beleid.

Als u de landelijke ontwikkelingen van de overheid hebt bijgehouden, dan zult u beseffen dat we aan het begin staan van de groei naar een andere rol van de overheid. De gemeentelijke organisatie van de toekomst moet het doen met minder geld en minder ambtenaren. We komen in financieel zwaar weer, maar we zijn en blijven optimistisch wat betreft onze meerjarenbegroting, die zal sluitend zijn en blijven. Dit komt vooral door de veranderende rol van de overheid.

Zaken voor elkaar krijgen, zonder dat je daar als gemeente alleen aan trekt, dat is de grote uitdaging. Het gaat niet meer om het schrijven van notities en beleidsdocumenten maar om het, met mensen van binnen en vooral van buiten de organisatie, oplossen van vraagstukken. De gemeente zal steeds meer gebruik maken van de kwaliteiten en van de inzet van onze burgers. Ook in onze gemeente willen mensen aangesproken worden op hun idealen, op hun passie en zijn ze bereid veel energie te steken in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze behoefte komt zeker niet alleen voort uit de gemeentelijke organisatie, maar vooral uit de samenleving. De samenleving beschikt over een groot zelfoplossend vermogen en dat moeten we versterken. Het convenant met onze dorpsraden is een goede start geweest, maar vraagt om evaluatie.

Een paar voorbeelden van initiatieven vanuit de bevolking:
* Het opzetten van de coöperatieve energievereniging. Inwoners regelen zelf hun energievoorziening en kunnen er zelfs geld mee verdienen, waardoor ze kunnen bepalen wat ze ermee doen t.b.v. bijvoorbeeld de gemeenschap.
* Inwoners in Eefde onderhouden hun eigen openbaar groen in de wijk. Ze bepalen zelf hoe mooi het in hun directe omgeving moet zijn en creëren met deze samenwerking ook het wij-gevoel.
* Inwoners in Harfsen en Epse werken, in navolging van andere kernen, aan het tot stand brengen van hun dorpshuis, van hun gemeenschapshuis .
* Vorige week hebt u in de krant kunnen lezen dat bewoners in Laren de bomen langs de weg zelf snoeien. Wij zien dit als een initiatief voor projecten in de toekomst.
* Bijna alle dorpsraden hebben de afgelopen jaren samen met de bewoners hun eigen dorpsplan ontwikkeld.

De gemeente bewaakt de rechtsgelijkheid, zorgt dat niemand tussen wal en schip raakt en dient het collectieve belang. De gemeente Lochem is na de herindeling begonnen met het ontwikkelen van de dienstverlening. Wij willen ster en sterk zijn in dienstverlening. Het kabinet Rutte heeft als motto: "eerst snoeien dan groeien". Dit motto stimuleert ons om onze rol als overheid een nieuwe invulling te geven. Een visie, een kerntakendiscussie, de ombuigingen en de bezuinigingen die daaruit voortkomen zullen bijdragen aan een nieuwe anders werkende overheid. Een gemeente die vraaggericht, oplossingsgericht, conflictvermijdend en conflictoplossend handelt. We gaan de komende maanden samen met u nadenken over deze rol, we vragen ons samen met u af: wat doen we nog zelf, wat laten we aan anderen over en wat doen we niet meer. Het zijn essentiële vragen en de antwoorden zullen bijdragen aan onze nieuwe positie.

Vandaag is het nieuwe armoede- en minimabeleid van start gegaan, want we willen dat alle inwoners op een volwaardige manier kunnen meedoen in onze gemeenschap. Ik ga ervan uit dat in 2011 het kindercentrum in Laren wordt opgeleverd.

Ik wens u allen een veilige gemeente. Het is en blijft voor mij als burgemeester een belangrijk speerpunt. Eén ding kan ik u verzekeren: 2011 wordt een boeiend jaar, een jaar met veel ambitie en dat gaan we -samen met u- waarmaken.

Wist u dat de Europese Commissie 2011 heeft uitgeroepen als jaar van de vrijwilliger? Ik ga ervan uit dat we dit jaar stil zullen staan bij onze vele vrijwilligers, want door hen hebben wij dienstbaarheid, saamhorigheid en dus leven in onze gemeenschap.

Dames en heren, ik zie de nieuwjaarsreceptie als een ontmoeting van mensen die iets gemeen hebben, namelijk dat ze door saamhorigheid iets hebben met onze prachtige gemeente Lochem:
* een groene gemeente, geliefd bij toeristen;

* een ambitieuze, ondernemende gemeente, gewenst door ons allen;
* een faciliterende regiegemeente gewenst door onze inwoners.

Een gemeente die de sociale cohesie, het groene karakter, de duurzaamheid en de economische ontwikkeling wil versterken. Ik roep u allen op om u ook in 2011 in te zetten en te investeren in Lochem, het is de moeite waard!

Ik wens dat uw persoonlijke wensen en verlangens in 2011 uit mogen komen. Dat u uw individuele situatie ervaart als fijn en vertrouwelijk en dat u daarnaast uw sociale leven op een gelijk niveau plaatst. Het wezenskenmerk van mens-zijn is namelijk de samenhang en evenwicht in individuele en sociale momenten.

Ik wens u een bevlogen, betrokken maar vooral een gezond 2011.

Frans Spekreijse
Uw burgemeester