Gemeente Maastricht

Toegangswegen naar Itteren en Borgharen open

Verbindingsweg tussen beide dorpen, Pasestraat, blijft voorlopig wel nog gesloten

Maastricht, 10 januari 13.30 uur

De waterstand van de Maas is verder gedaald. Daardoor zijn de toegangswegen Op de Bos naar Itteren en Sluisdijk naar Borgharen na schoonmaak en inspectie inmiddels voor alle verkeer opengesteld. De verbindingsweg tussen beide dorpen, Pasestraat, blijft voorlopig gesloten, omdat er nog water op staat. Zodra die weg droog komt te staan, zal ook deze eerst schoongemaakt en geïnspecteerd moeten worden.

Weggebruikers moeten vannacht rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten.

De bewaking van de parkeerplaatsen voor auto's van inwoners van Itteren en Borgharen blijft tot uiterlijk 20.00 uur gehandhaafd. Bewoners wordt gevraagd hun auto's voor die tijd op te halen. Tot 00.00 uur zal de pendeldienst blijven rijden.

Veolia hervat dinsdagochtend haar dienstverlening, maar rijdt een aangepaste route.

In de loop van de middag gaan ook de geëvacueerden naar huis. De bedlegerige bewoners van de Maasdorpen worden vervoerd per ambulance. Voor alle andere mensen wordt in overleg geschikt vervoer geregeld.

Om 15.00 uur worden de informatieposten in Itteren en Borgharen opgeheven. Voor vragen kunnen de inwoners vanaf dat tijdstip terecht op het reguliere hoogwater-infonummer van de gemeente Maastricht (043) 350 50 25. Spoedeisende hulp door brandweer, ambulance en politie is dan eveneens via de reguliere nummers en via 112 op te roepen.

Het blijft streng verboden om op de aanlegkades van de Wilhelminabrug en Servaasbrug in de binnenstad te komen. Door de sterke stroming is dat levensgevaarlijk.

De waterstand van de Maas daalt momenteel. De hoogwatergolf heeft zondagavond om 23.00 uur een top bereikt van rond 47.00 meter boven NAP bij meetpunt Sint Pieter. Daarna is een voorzichtige daling ingetreden. Deze daling zal volgens de prognoses doorzetten. Voor woensdag 12 januari is een waterstand van ongeveer 45.00 NAP + (meetpunt Sint Pieter) voorspeld.