Ingezonden persbericht


Opdracht voor nieuwe ICT-infrastructuur BHIC gegund aan PQR

De Meern, 10 januari 2011 - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft recent de opdracht voor het ontwerpen, leveren en bouwen van de nieuwe ICT-Infrastructuur gegund aan PQR, specialist in implementaties van professionele ICT-infrastructuren. Het betreft een overeenkomst voor de looptijd van het project dat in maart 2011 gereed moet zijn.

Het BHIC kiest voor deze vernieuwing, omdat een groot deel van de huidige ICT-infrastructuur dateert uit 2006 en is verouderd. Het betreft servers, de opslag van data (storage), de backup-, de portalomgeving de werkplekomgeving en de netwerkinfrastructuur. Het BHIC stond voor de keuze: óf verlenging van de huidige onderhoudscontracten per maart 2011 óf vervanging daar waar noodzakelijk en haalbaar. Gekozen is voor de laatste optie.

Bij vervanging van hardware is het eenvoudiger mogelijk om de diverse componenten qua inrichting weer kritisch te bekijken en daarvoor nieuwe testopstellingen te maken. Daarom is intern geïnventariseerd wat de huidige beperkingen, irritatiepunten, onmogelijkheden en wensen zijn van de huidige ICT-dienstverlening van het BHIC.

PQR heeft de huidige Vmware- en Citrix-servers vervangen voor snelle HP DL380R7 servers. Voor de nieuwe storage oplossing wordt een HDS AMS2100 storage oplossing ingezet met totaal +/-12 Tb netto opslagcapaciteit. De hele netwerkinfrastructuur op locatie Den Bosch zal worden vervangen door HP ProCurve switches.

Deze keuze is ook gemaakt, omdat PQR voor de locaties Grave en Veghel al HP ProCurve switches had ingezet en locatie Den Bosch al gebruik maakt van een draadloos netwerk van HP. Mede door de nieuwe beheerfunctionaliteit in MS Windows Server 2008 R2 worden de domaincontrollers, file- en printservers en MS SQL servers van deze versie voorzien. De huidige MS Exchange omgeving zal geüpgrade worden naar de nieuwste versie Exchange 2010.

Om de webdiensten van het BHIC te ontsluiten, zal er een Microsoft TMG server ingericht worden; de opvolger van de door het BHIC gebruikte ISA oplossing. Om de ICT-infrastructuur zo efficiënt mogelijk te beheren, wordt MS SCOM 2007 R2 geïnstalleerd en geconfigureerd. Er zal een upgrade plaatsvinden naar Citrix XenApp 5.0 en deze Citrix servers zullen als VM draaien op een aantal VMware VSphere 4 hosts. Met Citrix Provisioning Server zal het BHIC het besturingssysteem 'streamen' naar de diverse servers. Dit maakt het mogelijk om op te starten van een op het netwerk opgeslagen image. Het zorgt verder voor een snelle deployment van servers en een altijd 100% identiek systeem waardoor een stabielere en beter beheerbare Citrix XenApp-omgeving ontstaat. Als proefproject zal het BHIC een tiental werkplekken gaan 'inrichten' met de voor het BHIC nieuwe technologie Citrix XenDesktop. Als dit project slaagt, kan het BHIC meerdere werkplekken met Citrix XenDesktop gaan inrichten.

Als laatste zal RES Powerfuse geüpgrade worden naar RES Workspace manager. Hierdoor wordt o.a. de beheerorganisatie van het BHIC ontlast, omdat eindgebruikers zelf hun gebruikersinstellingen kunnen terugzetten.

Alex Janssen, coördinator ICT van het BHIC: 'Bij de beoordeling van alle aanbiedingen bleek dat PQR de eisen en wensen van het BHIC goed heeft begrepen. PQR beschikt over een goede kennis van de disciplines die bij het BHIC voorkomen, te weten Data & System Availability, Applicatie- en Desktop Delivery en Secure Access & Secure Networking.'

Bas ter Heurne, Sales Manager van PQR: 'PQR is zeer verheugd met de gunning van dit voor het BHIC belangrijke project. PQR heeft al meerdere jaren een goede relatie met het BHIC. Samen met IT beheerders van het BHIC is ruim op tijd begonnen met de voorbereidingen voor de aanschaf van een nieuwe ICT-infrastructuur die begin 2011 zal worden geïmplementeerd. Door middel van kennisuitwisseling op het gebied van opslag, virtualisatie, desktop delivery, netwerk en security heeft het BHIC een juiste keuze kunnen maken. Voor het BHIC is het een belangrijke investering waarmee de organisatie voor de komende jaren klaar is voor nieuwe marktontwikkelingen. Wij zijn trots de prettige relatie met het BHIC te kunnen voortzetten en kijken uit naar weer een succesvol project.'

Over BHIC
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is het geheugen van de provincie Noord-Brabant. Het BHIC is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws fort, de Citadel in Den Bosch. Dit schitterende gebouw kent een lange geschiedenis. Het BHIC heeft ook nog een vestiging in Grave. In beide locaties ligt de geschiedenis van Brabant opgeslagen in depots. Bij elkaar omvat die meer dan dertig strekkende kilometer aan documenten.

Veel van de gegevens zijn via de website te raadplegen. www.bhic.nl wordt jaarlijks zo'n 700.000 keer bezocht door mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun stad, dorp, straat of huis. Of ze willen iets weten over hun eigen familie: in de databases van het BHIC zijn de persoonsgegevens van meer dan drie miljoen Brabanders opgeslagen. Anderen zijn op zoek naar leuke verhalen, spannende anekdotes, merkwaardige gebeurtenissen of willen meer weten over de rijke watergeschiedenis van onze provincie. Bezoekers kunnen met het BHIC chatten, twitteren en ook wekelijks het blog 'Brabant Bekijken' volgen. Voor meer informatie over de activiteiten van het BHIC:

Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Zuid-Willemsvaart 2
Postbus 81, 5201 AB 's-Hertogenbosch
Telefoon: (073) 681 85 00
E-mail: info@bhic.nl
Internet: www.bhic.nl
Twitter: http://twitter.com/bhicarchief
'Brabant Bekijken': www.brabantbekijken.nl

Over PQR
PQR is dé specialist voor professionele ICT-infrastructuren met focus op het veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken met optimale gebruikerservaring.

Klanten van PQR zijn actief in alle sectoren van de samenleving, zowel profit als non-profit, en zijn te typeren als middelgrote tot grote organisaties waarbij de ICT-voorziening van essentieel belang is voor de bedrijfsvoering.

PQR bezit de hoogste partnerstatussen bij de belangrijkste vendoren: PQR is onder andere HP GOLD Preferred Partner, VMware Premier Partner en Gold Authorized Consultant Partner, Citrix Platinum Solution Advisor, Microsoft Gold Partner Advanced Infrastructures & Security, RES Platinum Partner, NetApp Platinum Partner en HDS Platinum Partner.

PQR is opgericht in 1990, gevestigd in De Meern en telt ruim 100 medewerkers. In het boekjaar 2009/2010 is een omzet geboekt van ¤ 70,4 miljoen. www.PQR.com




Ingezonden persbericht