Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-01-2011

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 10 januari
Nederland 1 - 20.30 uur

RADAR: WATERLAND ZIEKENHUIS KOMT EINDELIJK OVER DE BRUG

125 mensen gehandicapt, arbeidsongeschikt of getekend voor het leven

Vanavond (10 januari) besteedt het TROS-consumentenprogramma RADAR aandacht aan het Waterland Ziekenhuis in Purmerend. Het ziekenhuis komt eindelijk (deels) gedupeerde patiënten tegemoet. In het Waterland Ziekenhuis heeft zich een medisch schandaal voorgedaan van ongekende omvang. Bij de redactie van RADAR zijn inmiddels 125 namen bekend van gedupeerde patiënten. Veel van hen zijn zwaar gehandicapt of arbeidsongeschikt geraakt door een operatie in het Waterland Ziekenhuis. Al die mensen zijn geopereerd door orthopedisch chirurg dr. Cees de Bruin, die 25 jaar lang zijn gang kon gaan in het ziekenhuis.

Het Waterland Ziekenhuis heeft tot op de dag van vandaag maar mondjesmaat gereageerd op de klachten van de patiënten. In juli 2010 is de betreffende chirurg na onderzoek ontslagen. Op de persconferentie werd gemeld dat het ging om "enkele patiënten" die er "slechter vanaf kwamen". Toen al was bij het ziekenhuis bekend dat er tenminste vijftig mensen slachtoffer waren van de chirurg die, zonder dat de patiënt daarvan op de hoogte was, experimentele operaties uitvoerde. Uit onderzoek door het programma RADAR blijkt dat er tenminste 125 mensen gedupeerd zijn.

Niet alleen getalsmatig is deze zaak groot, ook de omvang van de schade is onvoorstelbaar. Diverse mensen zijn in een rolstoel beland, hebben een amputatie moeten ondergaan, hebben een katheter of een stoma nodig en hebben chronisch buitengewoon veel pijn. Velen van hen zijn arbeidsongeschikt geraakt, kunnen soms niet meer thuis wonen en zijn volledig immobiel geraakt. Het enige dat veel gedupeerden van het ziekenhuis hebben ontvangen is een bloemetje tijdens de jaarwisseling met een begeleidende brief. Veel mensen zagen ook in deze uiting van het ziekenhuis een poging de zaak te bagatelliseren. In de begeleidende brief werd gezegd dat mensen "niet tevreden" waren over de zorg en dat het ziekenhuis begreep dat dit "niet makkelijk" was.

Bestuursvoorzitter Jack Jansen van het Waterland Ziekenhuis ontkent in RADAR dat dit zo bedoeld is en meent dat dit verkeerd is overgekomen. Hij stelt dat het ziekenhuis een 'nabelteam' heeft ingezet. Veel mensen zijn op dit moment door de medische problemen zowel fysiek als financieel niet in staat om de strijd met het ziekenhuis aan te gaan. Het ziekenhuis heeft vandaag bekendgemaakt een fonds van 100.000 euro ter beschikking te stellen voor gedupeerde patiënten van orthopedisch chirurg dr. De Bruin. Het geld is bedoeld voor mensen die in afwachting van hun klacht en/of claim in financiële moeilijkheden dreigen te komen.

RADAR vanavond 10 januari om 20.30 uur op Nederland Actuele informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl