Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


verband met hoog water

Waterschap neemt voorzorgsmaatregelen in verband met hoog water

Publicatiedatum : 10 januari 2011

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt voorzorgsmaatregelen voor het komende hoog water in de Nederrijn/Lek. Vanaf vanmiddag 10 januari 2011 worden de `inlaten' in de zomerkade van de Nederrijn/Lek opengezet. Hierdoor kunnen de uiterwaarden tussen Elst en Schoonhoven onder water komen te staan. Afhankelijk van het te verwachten peil kan het waterschap een aantal duikers, schuiven en inundatiesluizen afsluiten om wateroverlast in het achterland te voorkomen.

Door de inlaten in de zomerkade open te zetten, kan het water de uiterwaarden inlopen. Hierdoor wordt schade aan de zomerkade, door water dat over de kade stroomt, voorkomen. Voordat de inlaten worden opengezet, wordt nogmaals gecontroleerd of alle vee en materieel uit de uiterwaarden zijn verwijderd. Het waterschap heeft afgelopen zaterdag een inspectie uitgevoerd naar aanwezig vee en materieel in de uiterwaarden. Eigenaren zijn verzocht deze te verwijderen.

Werkzaamheden Lekdijk

Ook heeft het waterschap over een lengte van 200 meter een doek aangebracht om de Lekdijk in Tull en 't Waal te beschermen. Deze tijdelijke maatregel was nodig, vanwege de zand- en kleiwinning ter plaatse. In het voorjaar zaait het waterschap hier weer gras in.

Geen gevaar voor Lekdijk

Voor de Lekdijk - de primaire dijk die een groot deel van het gebied van De Stichtse Rijnlanden beschermt tegen hoog water in de Nederrijn/Lek- vormen de waterstanden die de komende dagen verwacht worden geen gevaar. Anders dan bij de rivier de Maas neemt het waterschap voorzorgsmaatregelen en geen noodmaatregelen. Ter vergelijking met de hoog watersituatie in 1995: de waterstand bij Lobith bedroeg toen NAP + 16.74 meter bij Lobith. De verwachte hoogste waterstand bij Lobith op 12 en 13 januari 2011 is NAP + 15.50 m.